2018. Május 22. 23:23

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Biomassza Az energiafű égetése károsíthatja a kazánokat


Az energiafű égetése károsíthatja a kazánokat

Az energiafű égetése károsíthatja a kazánokatAz energiafű égetése során olyan üvegszerű lerakódások keletkeznek a kazánok tűzterében, amelyek jelentősen csökkentik a hatásfokot – áll a Magyar Megújuló Energia Szövetség (MMESZ) legújabb közleményében.

A biomassza felhasználás új dimenzióját jelentő lágyszárú növények (szalma, energiafű stb.) égetése során üvegszerű anyag rakódik le a kazán falára, amely jelentősen csökkentheti az energiahasznosítás hatásfokát, ezért rendszeresen tisztítani kell a kazánok belső terét. Ez a probléma a fa, illetve fapellett égetésekor nem jelentkezik.

Egy nagyobb, ipari méretű kazán esetében a tisztítás a légkalapácsos megoldást jelenti. Talán ez az oka annak, hogy az oly ígéretesnek tűnő energiafű elterjedése megtorpant. Több próbálkozás volt a lágyszárú növények pellettálásával is, azonban a lerakódást ez sem szűntette meg.

– A tapasztalatok szerint a lágyszárú növények égetése során ráadásul arányaiban több hamu is keletkezik, mint ugyanolyan mennyiségű fa elégetésekor, illetve a füstgázemisszió is kedvezőtlenebb paraméterekkel zajlik, mint a fásszárú növények égetésekor – hívta föl a figyelmet Terbe Zoltán, a Magyar Megújuló Energia Szövetség főtitkára.

A biomassza alapjául szolgáló növények esetében arra is figyelemmel kell lenni, hogy élelmiszer növények termésterületét ne vegyék igénybe a termeléskor, illetve hogy inkább olyan melléktermékeket használjanak föl fűtőanyagul, mint a gabona termesztése után megmaradó szalma.

Forrás: MMESZHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*