2018. Május 22. 23:19

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Biomassza Energianádat exportál Felsőpetény


Energianádat exportál Felsőpetény

Energianádat exportál FelsőpetényA biomasszaként kitűnően hasznosítható termékkel, az évente kétszer betakarítható energianáddal jelent meg a világpiacon egy Nógrád megyei kisfalu, Felsőpetény egyik vállalkozása, az Enagro Kft.

Közel száz embernek ad munkát jelenleg is a felsőpetényi energianád. Helyi munkaerő felhasználásával egy magyar tulajdonú kisvállalkozás, az Enagro Kft. több száz hektárnyi szaporítóanyagot állít elő évente, melyet partnerei zöldenergia célokra használnak majd fel.

Az energianád, azaz Miscathus szaporítóanyaga igazi kézműves termék, nagyon magas a hazai hozzáadott értéke, hiszen betanított idénymunka jelleggel közel száz embernek ad rendszeres munkát, és biztosít családjaiknak megélhetést a tavaszi hónapokban. Az Enagro, a Szent István Egyetem és partnerei által életre hívott kutatási programot, valamint a nemzetközi gyakorlatot felhasználva sikerre vitte új agrárium egyik húzótermékét. A cégnek jelenleg is több, iparszerűen működő vállalati kapcsolata van szerte Európában, s szakemberei, valamint több hazai egyetem közreműködésével nemrég fejezte be azt a kutatási projektet, mely megalapozza a növény hazai elterjesztését.

Az energianád szubtrópusi növény, származási helye Ázsia, dísznövényként évtizedek óta jelen van Európában, de energianövényként csak a 90-es években kezdtek vele foglalkozni. Mára világ számos országában termesztik biomassza növényként, ám hazánkban mindössze alig párszáz hektáron van jelen. Az egyik nagy előnye, hogy az égetési tulajdonságai hasonlóak a fáéhoz, ám azzal szemben minden évben egyszer betakarítható. A szárazanyaga felhasználható a legnagyobb erőművektől, a pelletáló, brikettáló üzemeken keresztül egészen a saját kazános égetésig. Az Európában ismert legsokoldalúbb növények egyike.

Forrás: EnagroHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*