2018. Április 26. 17:09

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Biomassza Ősztől biomasszát használ a Pannonhalmi Apátság


Ősztől biomasszát használ a Pannonhalmi Apátság

Ősztől biomasszát használ a Pannonhalmi ApátságBiomassza kazánnal váltja ki energiafölhasználásának négyötödét a Pannonhalmi Apátság. Az egyházi intézmény a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében 183 millió forintnyi támogatást nyert a kazán, s 24 milliót a kapcsolt gázmotoros energiatermelés beindítására.

A szerződéskötés alkalmából Várszegi Asztrik főapát elmondta, hogy a 366 millió forintos beruházásból finanszírozott biomassza kazánban elsősorban erdei és mezőgazdasági melléktermékeket égetnek majd, s ezzel a csúcsidőszakban az eddigi gázfölhasználás 60 százalékát tudják kiváltani. Az alternatív energia fölhasználásával mintegy ötödére esik vissza az apátság fosszilis energia iránti igénye, ráadásul az intézmény területén keletkező szőlővenyige, levendulaszár és egyéb megújuló energiahordozók hasznosításának kérdése is megoldódik.

A főapát fontosnak tartja, hogy az intézmény energiaellátásának biztonsága is növekszik, illetve hogy évi 100 ezer látogatójuk előtt bemutathatják az alternatív energiafölhasználás jelentőségét, hangsúlyozhatják a környezettudatos élet fontosságát: a kazánházban építendő galérián a gyakorlatban tekinthetik meg az érdeklődők a létesítmény működését. Az egyházi vezető kiemelte, hogy a hét év alatt megtérülő beruházásnak köszönhetően évente 455 tonna szén-dioxiddal kevesebbet bocsát ki intézményük.

Az uniós pénzeszközök fölhasználásával létrehozandó másik beruházás a 48 millió forintos összköltséggel megvalósuló kapcsolt gázmotoros áramtermelő mű, amelynek segítségével az intézmény által fölhasznált energiának mintegy 80 százalékát meg tudják termelni, ráadásul a keletkező hő szinte teljes egészében biztosítja az apátság melegvízszükségletét. Ez utóbbi beruházással évente 26 millió forintot spórolnak meg. Terveik szerint ezt a rendszert a jövőben napkollektorokkal egészítik majd ki.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*