2018. Március 18. 10:43

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Bioüzemanyag Napfényből bioüzemanyag: baktérium zabálja a szén-dioxidot


Napfényből bioüzemanyag: baktérium zabálja a szén-dioxidot

Napfényből bioüzemanyag: baktérium zabálja a szén-dioxidotA kaliforniai egyetem (UCLA) tudósai olyan génmódosított baktériumtörzseket hoztak létre, amelyek fotoszintézisük során fölzabálják a szén-dioxidot, s folyékony izobutanolt termelnek, amely bioüzemanyagként hasznosítható. Vagyis közbeeső lépések nélkül üzemanyag lesz a napfényből – derül ki a Nature Biotechnology december 9-iki írásából.

Az amerikai tudósok által kifejlesztett módszer két vonatkozásban is újat hozott a tiszta energiatermelés területén. Egyrészt csökkenti a légkörbe a fosszilis energiahordozók elégetése során került szén-dioxid mennyiségét, s így csökkenti a fölmelegedés veszélyét. Másrészt a napfény felhasználásával olyan folyékony üzemanyagot hoz létre, amelyet a jelenlegi energiainfrastruktúra közvetlenül föl tud használni, leginkább a közlekedés területén.

Ez utóbbi jelentősége abban van, hogy míg a növényekből, vagy algákból nyert bioüzemanyagok csak több lépést követően lesznek fölhasználhatók, addig az új módszer egyetlen lépésben, azonnal fölhasználható végterméket eredményez. Ezért a módszer nemcsak gyorsabb, de hatékonyabb és olcsóbb is az eddig használatos technológiáknál.

A technológia kifejlesztése során, a tudósok először genetikai módszerek alkalmazásával megnövelték a szén-dioxid megkötő RiBisCO nevű enzim mennyiségét, majd más mikroorganizmusokból származó génekkel elérték, hogy a baktérium napfény és szén-dioxid fölhasználásával izobutiraldehid gázt termeljen. Ez pedig, alacsony forráspontjának és magas nyomástűrő-képességének köszönhetően könnyen leválasztható a vegyületről.

A kifejlesztett új technológia alkalmazásához a legideálisabb hely egy működő erőmű közvetlen közelében van, ahol a kibocsátott szén-dioxidot azonnal leköti a rendszer, s abból bioüzemanyagot állít elő – jelentette ki a kutatást vezető James C. Liao professzor.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*