2017. December 14. 18:05

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Bioüzemanyag Az alga lehet a biodízel jövője


Az alga lehet a biodízel jövője

Az alga lehet az az alapanyag, amelyre a bioüzemanyag ipar épülhet a jövőben, s biztosíthatja a fenntartható fejlődést. A Raffaello Gerofalóval, az Európai Alga Biomassza Szövetség ügyvezető igazgatójával készített euractiv.com interjúból az is kiderül, hogy az iparszerű termelésig még sok kérdést meg kell oldani.

Az algák hatalmas előnye abban rejlik, hogy mint harmadik generációs üzemanyagforrások feloldják az élelmiszeripar és a bioüzemanyag-ipar közötti ellentéteket. Ugyanis nem a hagyományos élelmiszerek valamelyikét használja alapanyagként, hanem a Föld kétharmadát borító óceánok „ingyen” rendelkezésre álló algáit.

Bár azt még nem döntötték el, a számos alfaj közül melyik a legideálisabb az üzemanyaggyártásra, az bizonyos, hogy bármelyiket is választják, hatékonyabb lesz, mint az eddig használt kukorica vagy a cukornád. Ennek magyarázata, hogy az algák döntő többsége naponta képes megduplázni önmagát. Legalább ekkora előnye a technológiának, hogy egyetlen négyzetméter termőföldet sem kell kivonni a termelésből, s akár az eddig terméketlen területek is fölhasználhatók algatenyésztésre.

Garofalo szavai szerint jelenleg két algatenyésztési technológia ismert, a mesterséges, úgynevezett fotobioreaktoros és szabad ég alatti. A mesterséges tenyésztés ugyan drágább, de hatékonyabb is, mert jól szabályozható, s ezért érdemes a technológia további fejlesztésével foglalkozni. Annál is inkább így van ez, mert az algák a szennyezett vizekben szaporodnak a legjobban, s járulékos haszonként a telepre vezetett szennyvíz megtisztultan távozhat a mesterséges algatelepről.

A technológia ipari méretekben még nem kidolgozott, ezért jelentős erőfeszítésekre van szükség a gazdaságos termelési módszerek megtalálásához. Miután az algáknak csak negyede-harmada használható üzemanyag termelési célra, megoldást jelenthet a melléktermékek hasznosítása. Az ezzel kapcsolatos kutatások élén Franciaország áll, ahol a Roquette programban egy élelmiszer előállító cég a melléktermékek gyógyászati és élelmezési célú felhasználásával kapcsolatos kutatásokat finanszíroz.



Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*