2018. Május 22. 23:08

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Bioüzemanyag Menetelés a bioüzemanyagokért


Menetelés a bioüzemanyagokért

Menetelés a bioüzemanyagokért A bioüzemanyagok népszerűsítéséért munkálkodó nemzetközi konzorcium tagjaként a Nyugat-Magyarországi Egyetem Szaktanácsadó és Továbbképző Intézete road show-t rendezett, melynek magyarországi végállomása a budapesti Vajdahunyadvár volt.

A hat országon keresztül haladó és hét bioüzemanyag információs központ támogatásával szervezett nemzetközi programot az unió az Intelligent Energy Europe (IEE) programon keresztül támogatta. A megmozdulás célja, hogy különböző információs anyagok, bemutatók és regionális kezdeményezések támogatásán keresztül növelje a megújuló üzemanyagok felhasználását, elfogadottságát és ismertségét a lakosság körében.

Az október 13-án Párizsból induló körút magyarországi programjaként a résztvevők meglátogatták a Hungrana Kft. szabadegyházai telephelyét, ahol megismerkedtek az ország legkorszerűbb bioetanol üzemével.

A bioetanolt cukor, illetve keményítőtartalmú növényekből állítják elő, de folynak már kutatások fa, illetve szalma alapanyagú gyártásra vonatkozóan. Ez utóbbi jelentőségét az adja, hogy nem emberi fogyasztásra alkalmas növényeket „pazarolnának” üzemanyaggyártásra.

A másik fontos bioüzemanyagot, a biodízelt növényi olajból állítják elő. Erre legalkalmasabb a repce, amelyből hektáronként akár 1600 liter üzemanyagot is elő lehet állítani.

A bioüzemanyagok jelentőségét az adja, hogy a közlekedésben való fölhasználásuk esetén nem növekszik a levegő szén-dioxid tartalma, ugyanis elégetésükkel maximum annyi CO2 kerül a levegőben, amennyit az újra termeléséhez szükséges növények fölvesznek növekedésük során.

Elterjesztésükben az is ösztökéli az ország vezetését, hogy uniós vállalásaink között szerepel a bioüzemanyagok térnyerésének elősegítése, nevezetesen az üzemanyag-fogyasztáson belüli arányának 5,75 százalékra emelése. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a tavalyi 88 millió literes bioetanol gyártást 2010-re csaknem meg kellene duplázni, a 156 millió literes biodízel fogyasztást pedig 228 millió literre növelni.

 

Keretes:

Biodízel – egy bevált üzemanyag

Az üzemanyagként felhasznált repceolaj döntő többsége biodízel (RME). 2008-ban Európában a biodízel előállítás 35 százalékkal haladta meg az előző évit. 2009-ben további növekedés várható, az előállítás elérheti 21 millió tonnát.

A biodízel kiválóan alkalmas a motorokban történő felhasználásra. Minden tankoláskor használjuk a dízelbe bekeverve a bioüzemanyag kvóta szabályozás miatt.

Az előállított biodízel egy részét tiszta üzemanyagként használják fel (B100). Ez a hagyományos dízelmotorokban átalakítás nélkül felhaszálható. A jármű gyártójának jóváhagyása azonban szükséges a biodízel felhasználásához, mivel oldószerként viselkedhet, problémákat okozva a tömítéseknél, szintetikus és gumi alkatrészeknél, festékburkolatoknál. Dízelről biodízelre történő átállás esetén az üzemanyag szűrőket sűrűbben kell cserélni.

 

Keretes:

Mi a bioetanol?

Bioetanol az etilalkohol, amit biomasszából nyernek, és aminek az alkoholtartalma legalább 99%. A bioetanolt alternatív üzemanyagként tiszta formában, vagy Otto-motorok üzemanyagához keverve lehet felhasználni. Különféle keverékek léteznek változó etanol-benzin keverési aránnyal, ahol az E az üzemanyag keverék etanol tartalmát jelöli.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*