2018. Április 27. 2:40

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Bioüzemanyag Kólibaktérium gyártja a biodízelt?


Kólibaktérium gyártja a biodízelt?

Kólibaktérium gyártja a biodízelt?Akár biodízel előállítására is rávehetjük a gyógyászatban jól ismert kólibaktériumot – állítja Desmond Lun, a Rutgers University professzora.

A mezőgazdasági termékekből előállított biodízel drága, és elveszi a termőterületet az élelmiszergabonától. A biodízel előállítás másik lehetősége, hogy „rávegyük” a kólibaktériumot, hogy a korábbinál több zsírsavat állítson elő, majd ebből készíthetünk bioüzemanyagot–  foglalja össze kutatásának lényegét a tudós.

A zsírsavak molekulái nem különböznek lényegesen a biodízel molekuláktól – hangsúlyozza Lun. – A biodízel gyártás viszonylag egyszerű. A kólibaktériumot már több, mint hatvan éve tanulmányozzuk, s így jól ismerjük tulajdonságait. Sokat tudunk genetikájáról, s hogy miként kell manipulálni. Akár egészen drasztikus változásokra is rá tudjuk venni.

Ez a szintetikus biológia. A génsebészet következő lépcsője. Amikor már nem egy specifikus gén apró változtatásával operálunk, hanem a génállomány nagyobb egységeinek átprogramozásával. Teljesen új jellemvonásokat kreálunk, ahelyett, hogy a régieket módosítanánk.

Munkám lényege abban áll, hogy számítógépen modellezem a változásokat. S miután ez az egyszerű baktérium önmagában is teljesen komplex, a számítógépes modellezés fölgyorsítja és javítja a folyamatokat, s így hamarabb eredményre jutunk.

Forrás: Science DailyHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*