2018. Február 24. 15:18

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Bioüzemanyag Bioetanol martonvásári kukoricából


Bioetanol martonvásári kukoricából

Bioetanol martonvásári kukoricábólExtrakorai érésű hibridekkel bővült a martonvásári nemesítésű kukoricák választéka, s speciális beltartalmú, bioetanol gyártására alkalmas fajtákat állítottak elő az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetének nemesítői – mondta el az MTI-nek hétfőn az intézmény elnöki megbízottja.

Bedő Zoltán tájékoztatása szerint az extrakorai érésű hibridek nagy segítséget jelenthetnek a késői vetések kedvezőtlen hatásainak kivédésében. A jó hidegtűrésű szuperkorai fajták lehetővé teszik az igen korai vetést, és akár már az augusztusi betakarítást, ami a termesztők számára magasabb árat, jobb értékesítési lehetőséget jelent.

Martonvásári nemesítők állították elő a jelenlegi legkorábbi érésű hibridet. Az Mv 241-es fajta szemes és silókukorica hasznosításra egyaránt alkalmas, s az igen korai vetésekben, előveteményként, illetve másodvetésekben hasznosítható. Itthoni állami minősítése után az északabbra fekvő országokban is várható az elismerése és termesztésbe való bevonása.

A hivatalos országos fajtakísérletekben két olyan korai érésű martonvásári hibrid is helyet kapott, amely a hasonló éréscsoportba tartozó sztenderd kukoricáknál  magasabb hozamokkal fizetett. Az Mv 270-es fajta a bő termés mellett gyors vízleadásával, az Mv 350 pedig kiváló szárazság- és hőtűrésével hívta fel magára a figyelmet. Az utóbbi tulajdonságoknak köszönhetően ez a kukoricafajta szélsőséges időjárási viszonyok mellett is magas terméshozamot produkálhat.

A martonvásári kukoricanemesítők az elmúlt években kialakították a növény sokoldalú felhasználására alkalmas fajtasort.

A takarmánycélú hasznosítás mellett több speciális beltartalmú, bioetanol gyártására alkalmas hibridet is kínálnak a termesztőknek, silózásra alkalmas fajtáik sora pedig lehetővé teszi, hogy az állattartók "zöld futószalagot" hozzanak létre a különböző érésű kukoricákból.

Az intézet kukoricanemesítési osztályának munkatársai a hagyományos nemesítési, valamint in vivo - élő szervezeten belüli - kutatási módszerekkel jelentős eredményt értek el a kukoricabogárral szemben ellenálló fajták nemesítésében. A projekt eredményeként létrejött kukoricavonalak lehetőséget adnak a kártevővel szemben toleráns hibridek előállítására.

Forrás: MTIHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*