2018. Május 22. 23:08

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Bioüzemanyag Bioetanol - meghal vagy felvirágzik Magyarországon?


Bioetanol - meghal vagy felvirágzik Magyarországon?

Bioetanol - meghal vagy felvirágzik Magyarországon?Bioetanol, a jelen lehetősége - ezzel a címmel szervezett konferenciát a téma iránt érdeklődők számára Budapesten a Magyar Bioetanol Szövetség. Ipariszesz-gyártó cég vezérigazgatója, mezőgazdasági vállalkozás szakmérnöke, a MAGOSZ elnöke, a Vágóállat és Hús Terméktanács elnöke,

az etanolüzemű autózás szakértői álltak a hallgatóság elé, és fejtették ki sorban, miért is lehetne fontos kitörési pont a magyarok számára hazánk gazdasági, klimatikus, talajtani viszonyai közepette ez az üzletág. Ellenérvet gyakorlatilag nem hallottunk - hogy miért nem szárnyal mégis ez az üzlet itthon, rejtély.

Az alábbiakban megkísérlem nagyon tömören összefoglalni a konferencián elhangzottak tartalmát - aki többet szeretne tudni a témáról, keresse a Bioetanol Szövetséget!

Növénytermesztés: a bio etil-alkohol segít a terméshozam-ingadozás gazdasági kiküszöbölésében

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke arra helyezte a fő hangsúlyt előadásában, hogy a bioetanol-ipar sokat segíthetne a mezőgazdasági terméshozamok nehezen kiszámítható ingadozása által keltett gazdasági hátrányok kivédésében a gazdáknak.

Vagyis: ha sok a kukorica, akkor sem kell nyomott áron adni a terményt, nem kell választani, hogy olcsón eladja-e a gazda az árut az árat ilyenkor lenyomó kereskedőknek, vagy drágán tároltassa azt szűkösebb időkig. Hiszen az üzemanyag-ipar hosszú távra kötött megállapodással ilyenkor is stabil vevő lehet.

Azon pedig lehet vitatkozni, hogy világviszonylatban az etanolipar az éhezők elől veszi-e el a kukoricát, de a magyar gazdaságban ez az érv komolytalan. Sőt: az élelmiszeripar alá is stabilabban dolgozhatna a mezőgazdaság, ha támaszkodhatna az üzemanyagipar keresletstabilizáló hatására. Jelenleg a rendszerváltás előtti öntözött földek harmadát műveljük öntözéssel, miközben évente iszonyú mennyiségű vizet, talán hét köbkilométernyi nálunk keletkező csapadékot engedünk ki folyóinkon az országból.

Szörnyű, de a maga abszurd (magyar) módján termelői szempontból logikus, hogy nem öntözünk. Ha öntözünk, többet termelünk. Ha többet termelünk, többet kell eladnunk. Ha többet kell eladnunk, piacot kell szereznünk - márpedig a döglődő magyar élelmiszeripar nincs olyan helyzetben, hogy jó évben képes legyen több alapanyagot felszívni. Viszont a termőföldek EU-s normatív támogatása akkor is ugyanannyi, ha két cső kukorica, meg akkor is, ha kétmillió cső termett a földünkön; fog a fene azon erőlködni, hogy jobb legyen a termés.

Ha a gazdálkodók hosszú távon láthatnák, hogy az okosabb, korszerűbb gazdálkodásnak köszönhető jó termés sem fog megrohadni valahol, hanem felveszi a közlekedési szektor, végre be mernének ruházni öntözésbe, költségesebb talajjavító technikákba. Ami magasabb terméshozamot, jobb minőséget, az élelmiszeriparnak jobb alapanyagot jelent, és irány a Kánaán.

Bővebben...Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*