2018. Március 18. 12:29

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Biogáz Biogáz-és biomassza-erőmű az ország legkisebb falujában


Biogáz-és biomassza-erőmű az ország legkisebb falujában

A faluban termelt elektromos árammal, távfűtéssel és távhűtéssel szeretnék komfortossá és olcsóbbá tenni a megyeriek életét egy nemrégiben benyújtott pályázattal – adta hírül a mixonline.hu. A lakossági fölhasználók mellett egy helyi gyümölcsaszaló üzem számára is képesek lesznek biztosítani a működéshez szükséges energiát.

Az összességében mintegy 420 millió forintos beruházás során kialakítanának egy biogáz-erőművet, amely nemcsak a település összes elektromos áram igényét lesz képes kielégíteni, de még vissza is tudnak táplálni a regionális energiahálózatba. Így a 250 milliós beruházásnak köszönhetően még plusz bevételhez is jut a falu. Az erőmű működéséhez szükséges fűtőanyagot a környéken termelt kukorica szára és egyéb szerves hulladék adja majd.

A téli időszakban a tervezett új erőmű mellett üzembe állítanak majd egy 100 millió forint értékű biomassza kazánt is, s a két berendezés együttesen fedezni tudja a település teljes elektromos áram és fűtési energia igényét, sőt a nyári időszakban még a házak hűtése is megoldható segítségükkel. A biomassza kazánban a település közterületeiről, a kiskertekből, illetve a mezőgazdaságból származó növényi hulladékot, gazt, füvet és gallyakat használják majd. A hőenergia házakhoz való eljuttatásához szükség lesz egy mintegy 70 millió forintból megépíthető távhővezetékre is.

A biogáz üzem létesítésére benyújtott pályázatról idén novemberben, a távhővezetékről pedig jövő tavasszal születik döntés. Pozitív döntés esetén jövő novemberben indulhat el a teljes rendszer, s ezzel nemcsak fűtési költségeik harmadát spórolhatják meg a megyeriek, de még új munkahelyekhez is juthatnak a biogáz üzemben.

 

Forrás: mixonline.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*