2018. Április 27. 2:28

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Biogáz Földgáz helyett biogáz Miskolcon


Földgáz helyett biogáz Miskolcon

Földgáz helyett biogáz MiskolconAz orosz-ukrán gázvita miatt már sokadszor került veszélybe Európa gázellátása az elmúlt néhány évben. Az orosz gázfüggőség csökkentése céljából indították tavaly tavasszal azt a beruházást, amellyel a miskolci kommunális hulladéktelep biogázát fogták energiatermelésre.

A Miskolci Hőszolgáltató Kft. tavaly tavasszal nyert 197 millió forint vissza nem térítendő támogatást az Új Magyarország Fejlesztési terv Környezetvédelem és Energia Operatív Program (KEOP) keretében a 2006 nyarán bezárt és még abban az évben rekultivált kommunális hulladéktelepben keletkező biogáz hasznosítására.

A teljes beruházás 40 százalékát fedező uniós támogatás segítségével az első ütemben több mint két kilométernyi gázvezetéket építettek, majd a hejőcsabai lakótelep fűtőművében biogáz hasznosítására alkalmas égővel felszerelt modern kazánt telepítettek. A beruházás második ütemében a rendszert kiegészítik egy villamos-energiatermelésre alkalmas gázmotorral. A jövőben a gázmotorral termelt hőenergia hasznosul a távhőszolgáltatásban.

A beruházás üzembeállításával nemcsak a földgázfüggőséget csökkentik, de jelentős terheléstől mentesítik a környezetet, s egyben a szén-dioxid kibocsátást is csökkentik.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*