2018. Május 22. 23:17

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Biogáz Tamási lesz a hazai zöldenergia központja?


Tamási lesz a hazai zöldenergia központja?

Tamási lesz a hazai zöldenergia központja?Éppen 7,5 megawatt teljesítményt ad, és további 3-4 megawattnyi melegvizet szolgáltat majd az a biogázerőmű, amelynek elindítása 2011-től várható a Tolna megyei Tamásiban. A válság ugyan lelassította, de meg nem akadályozta a beruházást – derül ki a teol.hu tudósításából.

Alapos vizsgálatokat követően jutott el a beruházást végző Bioweg Kft. Tamásiba, nyilatkozta a portálnak a cég műszaki vezetője, Nagy Béla. A város és környéke kiváló mezőgazdasági adottságokkal rendelkezik: a kukoricatermesztés melléktermékeként csalamádé keletkezik, amelyet a tervezett biogázerőmű tökéletesen tud hasznosítani. De több sertés- és szarvasmarhatelep is található a régióban, amelynek trágyáját szintén fel tudja használni az új erőmű. Az energiatermelés mellékterméke pedig talajjavítóként alkalmazható a mezőgazdaságban.

A jelenleg zajló engedélyezési fázis várhatóan őszre lezárul, jövő tavasszal elkezdődhet az építkezés, s a műszaki vezető szerint 2011 tavaszán megindulhat az energiatermelés az új erőműben.

Az ötmilliárdos beruházás nem csupán környezetkímélő módon termel energiát, de az általa termelt villamosenergia ötödével olcsóbb a földgázból előállítottnál. A biogázerőműben termelt energiát döntő részt Tamási és a környező települések fogják fölhasználni, s a beruházás közvetlenül tíz-tizenöt embernek ad majd munkát, sőt, külső beszállítók tevékenységére is szükség lesz a működtetéshez.

Az olcsóbb áram mellett a távfűtés költségei is csökkenhetnek a rendszer által termelt melegvíz fölhasználásával, derült ki Ribányi József, a város polgármesterének szavaiból, aki annak is örül, hogy a beruházással a nehéz helyzetben lévő gazdák előtt új lehetőségek nyílnak.

A mostani beruházás üzembeállásával már a nap kivételével szinte minden zöldenergia fajtát magához vonzott a település, hiszen egy német üzletember hat éven belül 10-15 szélkerékből álló szélerőművet szeretne építeni a város közelében, a geotermikus erőmű beindításához legfontosabb tényező, a 114 Celsius-fokos víz pedig 1850 méterrel a város felszíne alatt található.

Forrás: teol.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*