2018. Május 22. 5:51

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Biogáz Tovább növeli biogáztermelését a kaposvári cukorgyár


Tovább növeli biogáztermelését a kaposvári cukorgyár

Tovább növeli biogáztermelését a kaposvári cukorgyárAz eddigi fermentációs folyamat továbbfejlesztésével, ezúttal utófermentációs technológia bevezetésével a korábbinál is több biogázt termel hamarosan a kaposvári cukorgyár, 2013-ra pedig teljesen kiváltják a földgázfelhasználást.

A 2007 óta alkalmazott, a répaszeletek erjesztésével biogázt termelő technológiát fejlesztették tovább a cukorgyár leányvállalatának, a Biogáz Fejlesztő Kft.-nek a szakemberei. A 220 millió forintos beruházáshoz 90 milliónyi uniós támogatást szerezve alakították ki azt az utófermentáló üzemet, amelynek próbaüzeme a napokban kezdődik – derült ki a beruházás eheti bemutatóján Nagyné Szendefy Judit ügyvezető szavaiból.

A mostani beruházás annak a 2007-ben kezdett folyamatnak a következő lépcsője, amely akkor kezdődött, amikor a marhatenyésztés visszaesésével már nem volt szüksége a tenyésztőknek a melléktermékként keletkező répaszeletekre. A cég szakemberei által kifejlesztett erjesztéses eljárás során használták fel ezeket a répaszeleteket, s indult el a biogáztermelés, két, egyenként 12 ezer köbméteres fermentorban, s az így keletkezett gázzal váltották ki a földgázfölhasználás egy részét.

Később azonban kiderült, hogy a tartályokból távozó fermentléből még további gáz nyerhető. Ennek feldolgozására indították a mostani beruházást. Az így keletkezett biogáz tovább csökkenti a gyár földgázköltségeit, mellékhatásként pedig javul a szennyvízkezelés hatásfoka.

A fejlesztő csapat azonban nem pihen, újabb pályázatok beadásával szeretnék növelni a bigáztermelést, s csökkenti a fűtési költséget. Az elképzelések szerint 2013-ra a teljes földgázfölhasználást biogázzal váltják ki, s ezzel évi 3 milliárd forintot spórolnak meg.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*