2018. Május 22. 23:04

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Biogáz Próbaüzem a szarvasi biogázüzemben


Próbaüzem a szarvasi biogázüzemben

Próbaüzem a szarvasi biogázüzembenMegkezdődött az ország legnagyobb biogázüzemének próbaüzeme. A szarvasi erőmű üzembehelyezésére szeptemberben kerül sor.

A 4,2 megawatt teljesítményű üzemet ötmilliárd forintos beruházással hozta létre a német Aufwind Neue Energien GmbH. Az erőmű egy 18-20 ezer fős város teljes energiaszükségletét képes fedezni, s kétszer akkora a teljesítménye, mint ez eddigi hazai csúcstartónak.

Az ugyancsak szarvasi székhelyű, Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. együttműködésével felépült egységből áll: Szarvas külterületén épült fel a biogázüzem a kiszolgáló létesítményeivel együtt, míg a Gallicoop telephelyén használják föl a termelt biogáz 80 százalékát kapcsolt villamos-, hő- és hidegenergia formájában. A két helyszínt 4,2 km-es gázvezeték köti össze. Az Aufwind projektigazgatója, Kecskés József véleménye szerint „ez a típusú és volumenű energia-felhasználás tesz egy energetikai projektet életképessé és hosszú távon fenntarthatóvá.”

A projektben közreműködő Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatója, Erdélyi István így fogalmazott: „Ez a biogázüzem igazán példamutató fejlesztési beruházás Kelet-Magyarországon, hiszen olyan hulladék- és mezőgazdasági szerves anyagokat használ fel, amelyek évszázadok óta képződnek, csak eddig a természetben szabadon bomlottak le. Ám mostantól zárt rendszerben, környezetbarát módon feldolgozzuk és újrahasznosítjuk.”

Forrás: AufwindHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*