2018. Május 21. 5:08

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Biogáz Kétmilliárdos szennyvíztisztító-telep korszerűsítés Nyíregyházán biogázhasznosítással


Kétmilliárdos szennyvíztisztító-telep korszerűsítés Nyíregyházán biogázhasznosítással

A létesítmény átépítése az Európai Unió által támogatott 12,8 milliárd forint értékű, Nyíregyháza és térsége szennyvízelvezetési, illetve szennyvíztisztítási projekt keretében valósult meg.

Mintegy kétmilliárd forintból befejeződött a nyíregyházi 2-es számú szennyvíztisztító telep korszerűsítése.

A régi telepet egy évtizede zárták be, most átépítették és korszerűsítették, teljes mechanikai, valamint biológiai tisztító technológiáját kicserélték. A tisztítási folyamat kiegészült iszapkezeléssel, bomlasztással és víztelenítéssel is. A folyamat során nyert biogázt elektromos és hőenergia előállítására használhatják, amellyel felére csökkenthetik a telep energiaszükségletét. A sűrített, rothasztott és centrifugált iszapot komposztálják, erre a célra a projekt keretében egymilliárd forintos költségből komposztáló telep épült 2012-ben. A szennyvízkezelő műtárgyakat biofilterrel látták el, így szagtalan, tiszta levegő kerül a telepről a környezetbe.

A Budapesti Euroút Kft. munkatársa, Kökény Tibor elmondta: a kivitelezési munkálatok után megindult a műszaki átadás-átvétel, amelyet a próbaüzem követ, várhatóan 2014 decemberéig.

A 2-es számú szennyvíztisztító telep a város egy része, valamint Kálmánháza, Kótaj és Nyírpazony szennyvizét fogadja majd, napi kapacitása 10 000 köbméter. Az uniós szabványnak megfelelően tisztított szennyvizet a 9-es számú főcsatornába engedik.

A modern tisztítótelep kivitelezésének költsége a tartalékkerettel együtt meghaladta az 1 milliárd 978 millió forintot.

Nyíregyháza másik, 1-es számú szennyvíztisztító telepét évekkel korábban a Svájci Államszövetség kétmilliárd forint összegű támogatásával korszerűsítették.

A 12,8 milliárd forint értékű szennyvízelvezetési és tisztítási projekt keretében Nyíregyházán és a vele szomszédos, a beruházással érintett három településen összesen 200 kilométer hosszúságú új vezetékrendszer épül. Összesen újabb 8000 ingatlant kötnek majd rá a hálózatra, így a térségben csaknem 100 százalékos lesz a csatornázottság. Eddig több, mint 400 ingatlant már bekötöttek a vezetékrendszerbe.

A további csatlakoztatásokat egyelőre - úgy tűnik hónapokkal - hátrálhatja, hogy a szennyvízátemelők áramellátásával gond van, a szolgáltató E.ON Zrt.-nél nehézkes az ügyintézés.

http://zoldtech.hu/Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*