2018. Március 22. 7:00

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Biomassza A kanáriköles a legjobb biomassza tüzelőanyag


A kanáriköles a legjobb biomassza tüzelőanyag

 

A kanáriköles a legjobb biomassza tüzelőanyagÖtéves kutatást követően angol kutatók arra jutottak, hogy a szennyezett területeken is megélő kanáriköles az egyik legjobb biomassza alapanyag.

 

A 2004-ben indított kutatás során a Teesside University kutatói azt vizsgálták, mely növény képes a leggyorsabban fejlődni az elhagyott ipari területeken, s egyben eltakarni az elcsúfított tájat. A vizsgálatban a biomassza erőművek által kedvelt fűzfaféléket, s három különböző fűcsaládot vizsgáltak, s arra jutottak, hogy a kanáriköles a legalkalmasabb a célra. Biotégla és pelletként egyaránt alkalmas biomassza erőművek tüzelőanyagának, de akár iskolák és hasonló intézmények melegvíz-szolgáltatása is megoldható felhasználásukkal.

– A vizsgált növényfajok fokozatos szűkítésével arra jutottunk, hogy a kanáriköles képes megélni a gyenge talajon és szennyezet ipari területeken is. Ez azért különösen fontos, mert a Teesside-hoz hasonló területeken igen sok az elhagyott ipari terület, ahol kanáriköles háborítatlanul növekedhet – jelentette ki dr. Richard Lord az EU LIFE-Environment programja által 1,2 millió euróval támogatott program vezetője.

A kutatás eredménye azért is fontos, mert sok bíráló azt veti a biomassza erőművek üzemeltetőinek szemére, hogy értékes mezőgazdasági területeket vesznek el az élelmiszertermelés elől.

– Az tesztégetés eredményei azt mutatták, hogy a két éves tenyészidejű növény jó hatásfokú és tiszta tüzelőanyag, mert nem szívja föl a szennyező anyagokat a fertőzött talajból, ráadásul javítja a talajminőséget és a biodiverzitást a kizöldült területeken. Jelenleg azt vizsgáljuk, hogy miként tehetjük közkinccsé megállapításainkat, illetve nagy biomassza erőművekkel tárgyalunk az alkalmazásról – fejtette ki Lord.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*