2018. Május 22. 23:31

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Biomassza Magyar energianád tömeges termesztésére készülnek


Magyar energianád tömeges termesztésére készülnek

Magyar energianád tömeges termesztésére készülnekHamarosan hazánkban is elindulhat ipari méretekben az energianád termelése, mondta el a Nád MPS-H Kft. vezetője Kiss Gábor.

A kínai eredetű, de hazai nemesítésű és védelem alatt álló energianád fajta, a Mischantus sinensis tatai energetikai felhasználásával már az első évben öt, később majd százezer munkahelyet lehetne teremteni. Miután a növény talajigénye igen alacsony, a gyenge minőségű, egyébként parlagon maradó területeken is termeszthető, s így akár a kifejezetten hátrányos helyzetű régiókban is munkát adhat termesztése az embereknek, ráadásul az ország energetikai függését is mérsékli.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint külföldi befektetők is érdeklődnek a tatai iránt, de ő elsősorban itthon szeretné megvalósítani elképzeléseit. A kormánnyal a tárgyalások folynak, mutatkozott is érdeklődés az energianád termesztés iránt, de együttműködési szerződést még nem kötöttek.

A nád termesztése gazdaságos, hiszen nagyobb költséget csupán a telepítést megelőző gyomtalanítás jelent, s a harmadik évet követően már eléri maximális, hektáronként 25 tonnás hozamát az ültetvény. A kifejlett növény nem gyomosodik, fagyálló és kártevője nem ismert. Különleges gépesítést nem igényel, mert a hagyományos mezőgazdasági gépekkel betakarítható, s a bálázott nád akár rögtön elégethető a biomassza erőművekben, de akár brikett és pellet is készíthető belőle.

A beruházó számításai szerint, amennyiben a jelenlegi 500 hektáros termőterületet jelentősen megnövelnék, már a harmadik évtől akár félmilliárd köbméter földgáz kiváltását lehetővé teszi az energianád, s később ez a mennyiség még fokozható. Előzetes számítások szerint egy hektárnyi nád három átlagos családi ház éves fűtési és melegvíz igényét fedezi, s miután a nád legkevesebb annyi szén-dioxidot magába épít növekedése során, mint amennyi elégetésekor fölszabadul, felhasználásával jelentős mennyiségű szén-dioxid kvóta szabadul fel az országban.

Forrás: Nád MPS-H Kft.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*