2018. Március 18. 10:13

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Biomassza Energiafűzzel fűtenék a kolontári házakat


Energiafűzzel fűtenék a kolontári házakat

Energiafűzzel fűtenék a kolontári házakatHa sikerül a kolontári határban indított termesztési kísérlet, hamarosan gyorsan növő energiafűzzel fűthetik a kolontári házakat.

Az iszappal elöntött egyhektárnyi területen a mostanában elvetett őszi vetést december elején beforgatják a földbe, majd ezen a táptalajon energiafűzt ültetnek – jelentett ki Gyuricza Csaba, a gödöllői Szent István Egyetem docense, akit a Kormányzati Koordinációs Bizottság kért fel a kísérlet irányítására.

A mostan kísérlet azért jelentős, mert az ország 7 millió hektáros termőterületének mintegy tizedén csak veszteséges mezőgazdasági termelés folytatható, viszont az olyan energianövények, mint a gyorsan növő energianád, nyár és akác, vagy a Kolontárra szánt energiafűz, illetve a biodízel alapanyagául szolgáló repce vagy napraforgó termesztésére viszont kiválóan alkalmas.

Az iszapkatasztrófa helyszínén azért döntöttek az energiafűz mellett, mert a mély, vizenyős terep kifejezetten kedvező a növény számára, ráadásul a fűz a talaj tisztítására is alkalmas.

A technológia lényege, hogy a vörösiszap eltávolítása után komposztált tőzegkeveréket terítenek a talajra, majd abba rozs-tritikálé keveréket vetnek. Ezzel valószínűleg gyorsan sikerül a kilúgozott talaj egyensúlyát visszaállítani, ugyanis az új talajban ismét megtelepedhetnek azok a szemmel alig látható élőlények, amelyek segítik a szerves anyagok lebontását, s ezzel új életet lehelnek a talajba. Ezen módszer alkalmazásával akár egy évtizedet is megspórolhatnak: ennyivel hamarabb lesz ismét élő a talaj.

A most telepített energiafűz két év múlva már aratható lesz, s a hektáronként betakarítható 20 tonna alapanyagból készíthető pellet vagy biobrikett 3-4 ház fűtését képes majd fedezni. Amennyiben a szennyezett, mintegy ezer hektárnyi területen áttérnek az energiafűz termesztésére, úgy a gázfűtéshez képest évente 300 millió forintot spórolhat meg az érintett 3-4 ezer háztartás. Ráadásul a fűztermesztők hektáronként évi 100-150 ezer forint bevételre is számíthatnak.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*