2018. Május 22. 23:24

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Biomassza Megkezdődött az energianád betakarítása


Megkezdődött az energianád betakarítása

Megkezdődött az energianád betakarításaMegkezdődött a hazánkban egyre népszerűbb energianövény, az energianád betakarítása Felsőpetényben.

Az évek óta belvíz lepte ültetvényeken Felsőpetényben, a mai napon megindultak a gépek, hogy a föld tulajdonosainak a nehéz időjárási körülmények között is nyereséget termelhessenek.
– A fagynak köszönhető, hogy a következő napokban hektáronként akár 15-20 tonna energianádat arathatunk, hiszen a fagyott talaj megengedi, hogy a traktorok különösebb gond nélkül dolgozhassanak – ismertette Váczi András felsőpetényi gazda. A belvízzel borított területünkön ez az egyetlen olyan növény, amit haszonnal tudunk betakarítani, ezért döntöttünk az energianád mellett. 
A közel 100 hektáron gazdálkodó üzletember arra hívta föl a figyelmet, hogy a termés hagyományos gépparkkal is kényelmesen gondozható, és a betakarítás sem igényel különösebb beruházást. Ezt az aratás most pelletáló üzemekbe szállítják, de akár erőművek részére vagy családi felhasználásra is alkalmasak lennének.
Az Enagro Kft. az energianád területén Magyarországon a legnagyobb ismeretekkel és kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkező cég. Céljuk az energianád felhasználásának elterjesztése, hiszen hazánkban jelenleg mindössze 8-900 hektárnyi ültetvény található, szemben a nemzetközi olykor százszor ekkora területekkel.
Az energianád, közel 10 éve energianövénynek termesztett pázsitfűféle, Kínai nádként is szokták emlegetni. Az évente 3-4 méter magasra megnövő ültevény, hektáronként akár 18-20 tonna szárazanyagot is biztosít, mely már a kukorica és búza megtérülésével is komoly versenyben van, különösen a növekvő energiaárak mellett.

Forrás: Enagro Kft.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*