2018. Május 22. 23:32

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Biomassza Átadták a Pannonhalmi Apátság biomassza kazánját


Átadták a Pannonhalmi Apátság biomassza kazánját

Átadták a Pannonhalmi Apátság biomassza kazánjátKözel harmadára csökken a Pannonhalmi Apátság rezsi költsége annak az uniós támogatással létrejött beruházásnak köszönhetően, amelyet a napokban adtak át. A 366 milliós beruházás során biomassza kazánt és egy kapcsolt gázmotoros áramtermelő művet helyeztek üzembe, s ezzel jelentősen csökkentették az intézmény környezetszennyezését.

A biomassza kazánban elsősorban erdei és mezőgazdasági melléktermékeket égetnek majd s ezzel a csúcsidőszakban az eddigi gázfölhasználás 60 százalékát tudják kiváltani. Az alternatív energia fölhasználásával hozzávetőlegesen ötödére esik vissza az apátság fosszilis energia iránti igénye, ráadásul az intézmény területén keletkező szőlővenyige, levendulaszár és egyéb megújuló energiahordozók hasznosításának kérdése is megoldódik.

Várszegi Asztrik főapát fontosnak tartja, hogy a biomassza fűtőmű elindításával az intézmény energiaellátásának biztonsága is növekszik, illetve hogy évi 100 ezer látogatójuk előtt bemutathatják az alternatív energiafölhasználás jelentőségét, hangsúlyozhatják a környezettudatos élet fontosságát: a kazánházban építendő galérián a gyakorlatban tekinthetik meg az érdeklődők a létesítmény működését. Az egyházi vezető kiemelte, hogy a hét év alatt megtérülő beruházásnak köszönhetően évente 455 tonna szén-dioxiddal kevesebbet bocsát ki intézményük.

Az uniós pénzeszközök fölhasználásával létrehozott másik beruházás a 48 millió forintos összköltséggel megvalósuló kapcsolt gázmotoros áramtermelő mű, amelynek segítségével az intézmény által fölhasznált energiának mintegy 80 százalékát meg tudják termelni, ráadásul a keletkező hő szinte teljes egészében biztosítja az apátság melegvízszükségletét. Ez utóbbi beruházással évente 26 millió forintot spórolnak meg. Terveik szerint a mostani, összesen 207 millió forint a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatást fölhasználó rendszert a jövőben napkollektorokkal egészítik majd ki, és a szél-, valamint geotermikus energia felhasználása is tervbe van véve.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*