2018. Április 26. 17:14

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Biomassza Biomassza erőmű épült Miskolcon


Biomassza erőmű épült Miskolcon

Biomassza erőmű épült MiskolconÁtadták a Bioenergy-Miskolc Szolgáltató Kft. 780 millió forint beruházással felépített  új, 3 megawatt kapacitású biomassza erőművét hétfőn Miskolcon, a létesítménnyel évente egymillió köbméter földgáz takarítható meg, s a szén-dioxid kibocsátás is csökken.

Az évente mintegy 4,5 ezer tonna biomasszát felhasználó erőmű évi egymillió köbméter földgáz elégetését teszi feleslegessé. Bár teljesítménye nem jelentős Miskolc teljes távhő-felhasználását tekintve, szerepe fontos, mert a környezetbarát fűtőanyag alkalmazásával évente 2500 tonnával csökken a kibocsátott szén-dioxid mennyisége.

A 780 millió forintos beruházáshoz pályázaton több mint 329 millió forintot nyert uniós és állami forrásból a beruházó.

A biomassza erőmű – bár melegvíz-szolgáltatást nem biztosít – mintegy ezer lakást lát el távhővel, s a szolgáltatás olcsóbb a jelenleginél. Az alapanyagot, vagyis a fát, a fahulladékot, a faaprítékot kisebb erdőgazdaságok, magánerdészetek, valamint a miskolci önkormányzat kizárólag tulajdonában lévő Városgazda Nonprofit Kft., illetve a városi hulladékgazdálkodási társaság, az AWE Miskolc biztosítja.

Az új kazánház a tervek szerint csak a fűtési idényben üzemel, ezért kevesebb mint 150 napig dolgozik. A beruházásnak köszönhetően a megyeszékhely távfűtése gáztól, átmeneti földgázhiány esetén is biztosítható az alapszintű távhőszolgáltatás.

Forrás: MTIHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*