2018. Május 22. 23:19

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Biomassza Biomassza lesz a Sefag két éve telepített energiaerdőjéből


Biomassza lesz a Sefag két éve telepített energiaerdőjéből

Biomassza lesz a Sefag két éve telepített energiaerdőjébőlBiomasszaként hasznosítják a Somogyi Erdészeti és Faipari Zrt. (Sefag) két évvel ezelőtt telepített, összességében 120 hektárnyi energiaerdejét – közölte Jankó Gábor, a cég erdészetpolitikai osztályvezetője.

Olyan gyenge mezőgazdasági termőhelyeket ültettek be 2010 márciusában aprítékként kiváló fűtőanyagot biztosító, gyorsan növő fafajokkal – nyár, nyír és akác –, amelyeken kedvezőtlen talajviszonyok mellett, jelentősebb beruházás nélkül is nyereséges a gazdálkodás. A közvetlen haszon mellett pozitívum, hogy a telepítésre alkalmas területeken a vidéki lakosság újra munkalehetőséghez, és így megélhetéshez juthat – hangsúlyozta.

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósított csaknem 200 millió forint értékű programot az Európai Unió több mint felerészben támogatta – közölte az osztályvezető. Elmondása szerint ezzel a környezetbarát módszerrel akár 25 százalékkal nagyobb mezőgazdasági hozamot lehet elérni. Hozzátette: az öt helyszínen, Nagykorpád és Szabás községek területén létesített energiaerdő telepítésénél az is fontos szempont volt, hogy az ültetvények művelése a mezőgazdaságban általánosan, többcélúan alkalmazott gépparkkal megoldható legyen.

Jankó Gábor közölte: az első aratással két hónap alatt végeztek. Az egyes ültetvényeken eltérő mennyiséget, hektáronként 20-140 mázsa fát takarítottak be. Az ültetvények telepítésében és fenntartásban, illetve a kitermelésben 36 vállalkozás több mint száz dolgozó vett részt, további harmincan pedig a programhoz kapcsolódó kutatásban és fejlesztésben jutottak munkához.

A learatott aprítékot a tervek szerint a pécsi Pannon Power hőerőműnek adják át zöldenergia előállítására – mondta az osztályvezető az MTI-nek, hozzátéve: amennyiben a térségben tervezett kiserőművek megvalósulnak, bővülhet a felvásárlói hálózat.

A most learatott területekről szólva elmondta: addig nem számolják fel az ültetvényeket, amíg genetikai megújuló képességük ki nem merül. Ezt követően a terület könnyen visszaállítható mezőgazdasági művelésbe – jegyezte meg Jankó Gábor, hozzátéve: a társaság a kedvező tapasztalatok nyomán önerős beruházásként újabb intenzív termelésbe kezd. Olyan fafajtát telepítenek, amely nemcsak aprítékként, hanem ipari faanyagként is hasznosítható.

Forrás: Agromonitor.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*