2018. Május 22. 23:39

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Biomassza Bírság a biomasszával csalóknak


Bírság a biomasszával csalóknak

Bírság a biomasszával csalóknakBírságra számíthat a jövőben az a biomassza termelő, amely valótlan tartalmú biomassza igazolást állít ki – olvasható a kormány honlapján megjelent kormányrendelet-tervezetben.

A biomassza termelő csak a tulajdonában álló biomasszáról állíthat ki igazolást, a valótlan tartalmú igazolás után tonnánként 500 forint bírságot kell fizetni.

A kormány 2010 végén hozta meg a fenntartható bioüzemanyag-termelést szabályozó rendeletét, ennek a módosítása a mostani tervezet.

A rendelet határozta meg azt, hogy 2014-től a benzinbe és a gázolajba kötelező 4,9 százalék bioüzemanyagot bekeverni. A módosítás 2014-ig tartja érvényben ezt az arányt, míg 2015-re már 5,1 százalékot határoz meg.

A valótlan tartalmú igazolásnak jelenleg nincs szankciója, a tervezet az igazoláson szereplő mennyiség minden megkezdett tonnájához 500 forint bírságot rendel. Az adatszolgáltatásnál a bírság - valótlan adatonként - 10 ezer forint, de legfeljebb 100 ezer forint lehet.

A rendelettervezet azt is kimondja, hogy azt a biomassza kereskedőt-, feldolgozót, vagy üzemanyag forgalmazót, aki felhívásra sem tesz eleget az adatszolgáltatási kötelezettségének, ki kell zárni a bioüzemanyag üvegházhatású gázkibocsátási nyilvántartásból (BÜHG-ből).

Forrás: MTIHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*