2018. Április 21. 13:48

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Biomassza Felavatták a szakolyi biomassza erőművet


Felavatták a szakolyi biomassza erőművet

Felavatták a szakolyi biomassza erőművetMa átadták Magyarország első, zöldmezős fejlesztésű, önálló biomassza villamos energia erőművét Szakolyban. A térségfejlesztési, energetikai és környezetpolitikai célokat szolgáló erőmű összességében több mint kétszáz embernek ad munkát, s a helyben termelt biomasszát használja föl zöldáram termelésre.

A beruházást a Magyar Fejlesztési Bank és a K&H Bank klubhitele finanszírozta, de 200 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a kormánytól is kapott a projekt a munkahelyteremtés fejében. A Dél-nyírségi Bioenergia Művek Energiatermelő Zrt. (DBM) projekttársaságnak – több hazai cég mellett – Japán egyik legnagyobb áramszolgáltatója, a Tohoku Epco is tagja.

Az erőmű üzemanyagát az a biomassza adja, amely a térség erdeiből, fűrészüzemeiből, illetve mezőgazdaságából származik. A lakossági tüzelőfa ellátása azonban nem kerül veszélybe, mert az erőmű elsősorban a más célra már nem hasznosítható hulladékot égeti el. Miután a térség földtulajdonosai a Tisza Szövetkezet szervezésében már megkezdték az egykori dohány- és almaültetvények beültetését fásszárú kultúrával, folyamatosan és hosszú távon biztosított az áramtermeléshez szükséges üzemanyag.

A beruházás összesen mintegy 200-250 ember számára biztosít majd munkát. Ötvenen magában az erőműben dolgoznak, a kapcsolódó biomassza termelésben, feldolgozásban, szállításban pedig további 200 munkahely létesül.

Az évi 20 megawatt energiát előállító erőmű munkában állása szerves részét képezi annak a törekvésnek, amellyel a kormány igyekszik eleget tenni az Európai Unió azon elvárásának, hogy 2020-ig legkevesebb 600 megawattnyi zöldmezős erőművi beruházás létesüljön hazánkban.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*