2018. Május 22. 23:40

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Biomassza Biomassza két év alatt a gyorsan növő fából


Biomassza két év alatt a gyorsan növő fából

Biomassza a két év alatt a gyorsan növő fábólBiomassza alapanyagként hasznosítható akár az ültetést követő két-három éven belül a rakéta sebességgel növő paulownia (császárfa).

Szinte hihetetlen, de három év alatt akár 15-20 méter magasra és 25-30 centiméter törzsátmérőre is megnő a császárfa, amelyet a Renexpón mutatott be az erdélyi Paulownai Eu. Hasonlattal élve a fák alumíniumának is nevezett fafajta könnyű, ugyanakkor nagy szilárdságú, s fűtőértéke is igen magas. Két kilogramm tömegű paulownia fa 3680 kilokalória fűtőértékkel bír, vagyis akkora hő nyerhető belőle, mint egy liter dízelolajból. A forgalmazó szerint háromévente kitermelhető a fa, s újabb telepítés nélkül ismét meghajt. Azaz minden három évben ismét felhasználhatjuk biomasszaként. Miután szinte teljesen csomómentes, jól hasznosítható akár bútoralapanyagként, de akár gerendaként is eladható.
Ha valaki üzemszerűen szeretné termeszteni a fát, úgy hektáronként hatszáz darabot érdemes ültetni, s mintegy háromezer euró befektetéssel háromévente harmincezer euró bevételre számíthat.
Ha pedig valaki már belevágott a paulownia termelésbe, akár gázosító üzemet is építhet hozzá, amely igen jól hasznosítja a fa energiatartalmát. Ilyen erőmű létesült például az Erdélyben található Hunyadon, amelynek teljesítménye 2 MW. Az ilyen erőművek jobban hasznosítják az energiát, mint a hagyományos égetéssel dolgozó erőművek, ráadásul negyven százalékkel kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki. Ugyanakkor a dioxinok és egyéb káros anyagok kibocsátása ezredrésze a hagyományos égetéses technológia esetén felszabaduló szennyezőanyagokénak. További előnyük ezeknek az erőműveknek, hogy akár 0,5 MW teljesítménnyel is gazdaságosan működtethetők.


Címkék

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*