2018. Május 21. 5:27

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Bioüzemanyag Áttörés a bioüzemanyag gyártásban


Áttörés a bioüzemanyag gyártásban

Áttörés a bioüzemanyag gyártásbanA Sheffieldi Egyetem kutatói olyan eszközt fejlesztettek ki, amelynek alkalmazásával jelentősen javult a bioüzemanyag gyártásának hatékonysága. Az alkalmazott bioreaktor segítségével jelentősen olcsóbb lehet a megújuló energiával termelt üzemanyag.

A bioüzemanyagok előállítása hatalmas energiát igényel, és sok esetben előfordul, hogy a felhasznált energiamennyiség nagysága miatt gazdaságtalanná válik a gyártás. A sheffieldi kutatók által kidolgozott technológiával jelentősen csökkenthető a felhasznált energia mennyisége, s ezzel gazdaságossá tehető az alternatív üzemanyaggyártás.

Az új technológia lényege, hogy olyan bioreaktort fejlesztettek ki, amely 18 százalékkal kevesebb energia felhasználásával képes mikrobuborékokat termelni. A mikrobuborékok olyan igen kisméretű (50 mikron átmérőjű) vízbuborékok, amelyek sokkal gyorsabban képesek anyagátalakításra egy bioreaktorban, mint a nagyobb méretű buborékokat használó hagyományos technológiák, s ennek során jelentősen kevesebb energiát is használnak föl. Az új technológiával lehetővé vált a bioüzemanyagok előállításának hatékonyabbá tétele.

A kutatócsoport fejlesztését számos díjjal ismerte el a szakma.

A fejlesztést jelenleg a yorkshire-i vízműveknél tesztelik, ahol azt vizsgálják, hogy a mikrobuborékokat használó bioreaktorral sikerül-e hatékonyabban kezelni a szennyvizet. Az előzetes várakozások szerint a technológia alkalmazásával harmadára csökken majd az elektromos áramfölhasználás.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*