2018. Május 22. 13:31

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Bioüzemanyag Lehet-e hulladékból bioüzemanyagot gyártani?


Lehet-e hulladékból bioüzemanyagot gyártani?

Lehet-e hulladékból bioüzemanyagot gyártani?Bioüzemanyag, vagy élelem? A bioüzemanyaggyártást ellenzők érveit felülírhatja egy új hulladékhasznosítási kutatás.

A Teesside Egyetem kutatói arra keresik a választ, hogy haszonnövények fölhasználása helyett lehet-e hulladékból bioüzemanyagot gyártani. Dr. Konang Ralebitso-Senior vezetésével hat tudósból álló kutatócsoport igyekszik azt a konfliktust föloldani, amely különösen a szegény országokban kap nagy hangsúlyt. A bioüzemanyag-gyártás ugyan nem szennyezi a környezetet, s kiválthatja a fosszilis üzemanyagokat, de fölvet egy másik problémát: élelmezésre is alkalmas terményeket vesz el az emberek elől.

A kutatás során azt vizsgálják, hogy ki lehet-e dolgozni olyan eljárásokat, amelyekkel az eddig jellemző mezőgazdasági termények helyett olyan hulladékokból állítható elő bioüzemanyag, mint például a háztartási szemét vagy a szennyvíziszap.

– Tökéletesíteni szeretnénk az anaerob folyamatok segítségével előállított bioüzemanyag-gyártás folyamatát. A cél, hogy a zárt térben zajló mikrobiológiai folyamatok veszteségét minimalizáljuk – jelentette ki dr. Komang.

A kutató szerint – bár számos szennyvíztelepen már használják az anaerob technikát – a módszerben rejlő lehetőségeket még távolról sem aknázták ki. Különösen igaz ez, ha figyelembe vesszük az üzemanyag vagy élelem alapkérdést.

Annál is inkább fontos lenne a dilemma megoldása, mert manapság jelentősen nagyobb jövedelmet biztosít a mezőgazdasági növények bioüzemanyag célú termelése, mint az élelemtermelés, s ezért a termelők egyre inkább ebbe az irányba mozdulnak, amikor a vetésterületekről döntenek.

– Az anaerob folyamatokban hatalmas lehetőségek rejlenek, de sok mindent nem ismerünk a működési folyamatból – hangsúlyozta a kutató. – Éppen azon dolgozunk, hogy miként tudnánk a folyamatot optimalizálni, illetve még hatékonyabbá tenni. – A módszerben hatalmas lehetőségek rejlenek, hiszen a hulladékanyagok földolgozásával nem csupán a környezetet óvjuk meg a szennyeződésektől, de az üzemanyaggyártás célú növényfelhasználást is fölöslegessé tesszük.

A mostani kutatás folytatásaként egy új bioreaktor kialakítását tervezik, ahol már nagyobb méretekben vizsgálhatják az anaerob folyamatokat. Várhatóan még évekre lesz szükség, amíg az ipari méretekben használható megoldást kidolgozzák. A kutatócsoport vezetője a kutatás fölgyorsításához regionális, illetve nemzetközi tapasztalatcserét és együttműködést lát szükségesnek.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*