2018. Február 24. 1:34

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Bioüzemanyag Titkos organizmus gyártja a biodízelt


Titkos organizmus gyártja a biodízelt

Titkos organizmus gyártja a biodízeltAz amerikai Cambridge-ben működő Joule Biotechnologies jelentős eredményeket ért el a megújuló bioüzemanyagok gyártása terén. A cég vezérigazgatója, Bill Sims a múlt héten jelentette be, hogy vegyészeik jelenleg tesztelik annak a speciális organizmusnak a működését, amely reményeik szerint árában és mennyiségében is reális alternatívája lehet a hagyományos üzemanyagoknak.

Az egyelőre még titokban tartott és sós vízben élő organizmus a napfény hatására szén-dioxidot fogyaszt, s bioetanolt, biodízelt és más „kőolajszármazékot” állít elő. De a Joule nemcsak az organizmust találta meg, hanem a táplálására szolgáló „legelőt” is megalkotta. A „napkonverter” a hagyományos napelemre hasonlít, de nem fényből állít elő elektromos áramot, hanem folyékony üzemanyagot gyárt. Az újrahasznosított vízzel töltött panelben élő organizmus szén-dioxid és napfény hatására fotoszintézisbe kezd, s szinte azonnal használható üzemanyagot állít elő.

Az így gyártott biodízel és bioetanol némi átalakítást követően megfelel az iparágban használt szabványoknak, s ezt követően már használható is a hagyományos motorokban. Ráadásul a Joule módszerével évente és hektáronként majd’ 186 ezer liter etanolt, és több mint 121 ezer liter biodízelt lehet előállítani. Így egy barrelnyi etanol előállítása 75, egy barrelnyi biodízelé pedig 50 dollárba kerülne.

A kísérletek már két éve folynak a Joule laboratóriumaiban, s az eredeti tervek szerint a 2009-es nyilvánosságra hozatalt követően jövőre elindult volna a pilot-projekt, 2012-re pedig a sorozatgyártás. Mindez persze nem egyszerű a jelenlegi hitelpiacon, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a gyártási metódus teljesen új és ellenőrizetlen.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*