2018. Május 20. 12:14

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Bioüzemanyag A biodízelgyártás új dimenziója


A biodízelgyártás új dimenziója

A biodízelgyártás új dimenziójaA biodízelgyártás hatékonysága 24 százalékkal emelhető azzal az eljárással, amelyet olajos növények feldolgozására fejlesztettek ki kémikusok.

Az UC Davis kémikusai által kifejlesztett módszer lényege, hogy a növényben található természetes olajokat és a szénhidrátokat egyetlen lépésben alakítja át biodízellé, s még az üzemanyag tulajdonságait is kedvezően alakítja, növelve a hidegben történő fölhasználását.

A hagyományos biodízelgyártás során a növények olajtartalmát zsírsavvá alakítják át, amelyet aztán üzemanyagként használnak föl. A folyamat hibája, hogy a növény levelében, szárában, termésében található szénhidrátokat nem használja.

A most kifejlesztett új gyártási módszer viszont az olajtartalom zsírsavvá alakításával párhuzamosan a szénhidrátból levulin savat állít elő, s ezzel egy olyan biodízel koktélhoz jut, amely a hagyományos biodízelnél jobban használható alacsony hőmérsékleten.

Az Energy & Fuel című online újság oldalain megjelent hír szerint a biodízel koktél forráspontja megegyezik a hagyományoséval, de kevésbé sűrű, s ezért alacsonyabb hőmérsékleten kocsonyásodik. Így kiküszöböli a B100-as biodízel használata során alacsonyabb hőmérsékleten tapasztalható nehézségeket.

A fejlesztők reményei szerint a kifejlesztett biodízel koktél jóval nagyobb hőmérsékleti tartományban használható majd hagyományos társánál. Az új gyártási metódus költségei ugyan valamelyest magasabbak a hagyományosnál, de ez ellensúlyozható az üzemanyag-termelés hozamának javításával.


Címkék

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*