2018. Április 26. 17:11

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Bioüzemanyag Narancshéjból bioüzemanyag? Háztartási hulladékból gyártanának etanolt


Narancshéjból bioüzemanyag? Háztartási hulladékból gyártanának etanolt

Narancshéjból bioüzemanyag? Háztartási hulladékból gyártanának etanoltFloridai tudósok új eljárást fejlesztettek ki, amelyben narancshéjból, újságpapírból és egyéb háztartási hulladékból állítanak elő olcsó etanolt.

Minden korábbi gyártási módszernél olcsóbban és kevésbé szennyező módon tudnak etanolt előállítani a közép-floridai egyetem (UCF) egyetem professzora, Henry Daniell által kifejlesztett eljárás segítségével. A kutató célja, hogy a gázolajat a második helyre száműzze az üzemanyagok rangsorában.

A Daniell által kidolgozott technológia olyan növényi eredetű enzimeket használ, amelyek a narancshéjat és más hulladékot cukorrá alakítják, s később ezt fermentálják etanollá.

Jelenleg a legkedveltebb etanol alapanyag, a kukoricakeményítő, amelynek fermentálása során azonban több üvegházhatású gáz (ÜHG) szabadul föl, mint a gázolajgyártásnál. A most kifejlesztett gyártási eljárásnál ezzel szemben nagyságrendekkel kevesebb üvegházhatású gáz kerül a levegőbe, mint a gázolajgyártás vagy az elektromos áram előállítása során.

A kutató állítása szerint a hulladéknak olyan bősége áll rendelkezésre, hogy az új technológia alkalmazása esetén nem kerül veszélybe sem a világ élelmiszer ellátása, s az élelem árak sem emelkednek meg. Egyedül Floridában, és kizárólag a narancshéj fölhasználásával évi 750 millió liter etanol állítható elő.

Az eljárás lényege, hogy a kutatócsoport farothasztó gombákat és baktériumokat klónozott, s ennek segítségével állították elő a fermentáláshoz szükséges enzimeket a dohánynövényben. Az enzim ilyen módon történő előállítása hozzávetőlegesen ezred annyiba kerül, mintha a szintetikus gyártást választanák, ezért az így gyártott etanol is igen olcsó.

Az enzimgyártásra a dohány több okból is ideális választás. Először is nem ételnövényről van szó, másodszor igen magas a termésátlaga, hiszen évente közel 100 tonna terem hektáronként, végül pedig ilyen irányú fölhasználása csökkentheti a dohányzási célú fölhasználást.



Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*