2018. Március 18. 10:41

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Bioüzemanyag Üzemanyag levegőből


Üzemanyag levegőből

Üzemanyag levegőbőlAngol tudósok legújabban azzal kísérleteznek, hogy a levegőben található szén-dioxidból állítsanak elő üzemanyagot.


A Bath, a Bristol és a West of England egyetem kutatók olyan porózus anyagot keresnek, amelyik képes a levegőbe került és a globális fölmelegedésért felelős szén-dioxidot megkötni. Elképzelésük szerint az így megkötött gázból üzemanyagot, illetve műanyagot gyártanának, megújuló energia fölhasználásával.

A mindennapi hasznosítás során akár odáig is el lehetne jutni, hogy a gyárak kéményeiben helyeznék el a gázt megkötő anyagot, s ezzel jelentősen lehetne csökkenteni a levegő szennyezettségét.

Egyelőre a legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy a szén-dioxid megkötése és a felhasználás két különböző folyamatban történik, s ezért igen alacsony a hatékonyság. Ha sikerülne egyesíteni a két folyamatot, a hatékonyság növekedne, s jelentősen csökkenne az energiaigény is. Az igen nehéz feladat megoldását kémikusokból, kémiai mérnökökből, biológusokból és életciklus elemzőkből álló csapattól várják.

A jelenleg is folyó fejlesztés egyik legnagyobb előnyének azt tartják a csapat tagjai, hogy egyetlen lépésben használja a mikroorganizmusok szén-dioxid megkötő képességét a levegő megtisztítására, s ugyanabban a folyamatban termel – szükség szerint – elektromos áramot vagy hidrogént.

A feladat nehézségét az adja, hogy a szén-dioxid levegőbeli koncentrációja igen alacsony, és kémiai reakcióképessége is kisebb a kívánatosnál, ezért nem léteznek kipróbált megkötő technológiák. Ha azonban sikerül a megfelelő anyagokat katalízissel, valamint bio- és elektrokatalízissel összeházasítani, akkor jó esély van a probléma megoldására.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*