2018. Május 22. 23:35

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Bioüzemanyag Gabonából élelmet, s ne bioüzemanyagot gyártsunk


Gabonából élelmet, s ne bioüzemanyagot gyártsunk

Gabonából élelmet, s ne bioüzemanyagot gyártsunkA michigani állami egyetem (MSU) kutatói szerint energetikai szempontból kifizetődőbb élelmezési célra termeszteni gabonát, mint üzemanyag célú fölhasználásra.

Az ideális megoldás, ha a gabonát élelmezési célra termesztjük, s a megmaradt szár és a levelek felét talajjavítási céllal a szántóföldön hagyjuk, s csak másik feléből gyártunk cellulóz alapú üzemanyagot – foglalta össze kutatásaik eredményeit. Ilya Gelfand, az MSU kutatója.

Míg más tanulmányok a tenyészidő rövidsége miatt egyértelműen az üzemanyag célú termesztés mellett teszik le voksukat, addig Gelfand kutatócsoportja 17 év adatait vizsgáló kutatásával bizonyítja, hogy energiahatékonysági szempontok szerint is kifizetődőbb az általa javasolt termelési módszer.

Az ilyen termelési rendszerben ugyanis a termőföld védelmét is szem előtt tartják, az élelmezési nehézségeken is segítenek, az emberi fogyasztásra alkalmatlan terményrészekből pedig energiát nyernek ki.

A kutatók az 1989 és 2007 közötti időszakban a kukorica-, a szójabab- és a búzatermesztés energia input-output adatait tekintették át négy termelési módra vonatkozóan. Hagyományos művelés, talajművelés nélküli gazdálkodás, alacsony vegyszerezés és szervestrágyázás esetében vizsgálták a termés élelem és üzemanyag célú fölhasználását. Ezen túlmenően a lucerna több célú felhasználását is górcső alá vették.

Az eredmények azt mutatják, hogy a talajművelés nélküli gazdálkodás esetén a leginkább energiahatékony az élelem és bioüzemanyag célú termelés. Amennyiben a gabonát emberi fogyasztásra használjuk, úgy több energiát termelünk, mintha bioüzemanyagot gyártanánk, vagy állatélelmezésre használnánk a termést. A lucerna esetében pedig arra jutottak, hogy az üzemanyag célú fölhasználás mintegy 60 százalékkal hatékonyabb, mintha az állatokkal etetnék meg a lucernát.

A kutatók véleménye szerint a vizsgálat eredménye segítséget nyújt a döntéshozóknak az élelem kontra üzemanyag csatában, illetve utat mutat arra vonatkozóan, hogy mely alapanyagokból érdemes, s melyekből nem érdemes bioüzemanyagot gyártani.

Forrás: Environmental Science & TechnologyHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*