2018. Március 22. 13:05

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Bioüzemanyag Újabb bioetanol gyár épül hazánkban


Újabb bioetanol gyár épül hazánkban

Újabb bioetanol gyár épül hazánkbanMásodik, évi 240 millió liter kapacitású bioetanol gyárát Mohácson építi föl az ír Ethanol Europe Renewables Ltd.

A tervek szerint 2013 végére 48 milliárd forintból felépülő üzem építése hatszáz embernek ad munkát közel két évig, a kész bioetanol üzem pedig 75 dolgozót foglalkoztat majd, közvetve pedig közel ezer embernek ad majd megélhetést. Az írországi cégnek az áprilisban átadott dunaföldvári gyár mellett ez lesz a második magyarországi üzeme, amely a 240 millió liter bioüzemanyag mellett 175 ezer tonna, állatok etetésére használható száraz kukoricatörkölyt állít elő.

Regionális bioetanol nagyhatalom leszünk

Az új üzem felépítésével, továbbá a tavasszal átadott termelőegységgel óriási lehetőséget kap a magyar mezőgazdaság, mindamellett hazánk a régió legnagyobb bioetanol előállítójává válik. A beruházást a Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ) is üdvözli. – A gyártóüzem alapkőletételével hazánk újabb lépést tett afelé, hogy kivételes mezőgazdasági lehetőségeit kihasználva, európai nagyhatalommá válhasson a zöld üzemanyagok előállításának terén – hívta fel a figyelmet Héjj Demeter az MBSZ elnöke.

Kitörési pont lehet a bioetanol gyártás

– A bioetanol alapanyagául szolgáló kukorica termesztése húzóágazat – és egyben kitörési pont – lehet a válságban lévő magyar mezőgazdaság számára, ugyanis a környezetkímélő üzemanyag alapanyagául szolgáló kukoricafajták iránt világszerte egyre nagyobb az igény – hangsúlyozta az elnök. A bioetanol ipar jelenleg mintegy harmincezer munkahelyet érinthet, amelyek java részét kis- és középvállalkozások biztosítják úgy, hogy működésükkel import kőolajat váltanak ki hazai munkahelyeket teremtve. Mivel a tízszázalékos megújuló üzemanyag részarány elérése minden uniós tagállam számára kötelező érvényű, az export növelésében érdekelt magyar gazdaság számára ez a potenciális piac szintén kiváló lehetőséget jelent.

Forrás: MBSZHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*