2018. Március 18. 10:42

Frissitve04:17:07 AM GMT


Technológiák Energiabarát építészet Energiatakarékos felújítás a Normafa Idősek Otthonában


Energiatakarékos felújítás a Normafa Idősek Otthonában

Energiatakarékos felújítás a Normafa Idősek OtthonábanÉpületenergetikai korszerűsítésre kerül sor a Normafa Idősek Otthonában az Európai Unió támogatásával.

A Kohéziós Alap társfinanszírozásával megvalósuló program keretében az épület nyílászáróit a kor követelményeinek megfelelőkre cserélik és megújul az épület fűtési rendszere is. A több, mint 200 millió forintból megvalósuló – ezen belül 137 millió Ft támogatásban részesülő –  beruházás eredményeként jelentősen csökken az intézményben felhasznált gáz mennyisége és a fosszilis energia hordozóból származó üvegházhatású gázból is kevesebb jut a környezetbe.

Az 1970-es években épült, az akkori normáknak megfelelően modern – korábban szállodakánt üzemelő – épület alumínium nyílászárói mára elavultak. Ezek korszerű műanyag nyílászárókra való cseréjével javul az épület nyílászáróinak hőátbocsátása, így kevesebb hőenergia távozik a szabadba, aminek köszönhetően kevesebbet kell fűteni. Emellett a szobákban egyenletesebb hőmérséklet biztosítható, ami tovább javítja a lakók komfortérzetét.

A nyílászáró cserével együtt az épületben jelenleg működő régi gázfűtés korszerűsítésére is sor kerül. A fűtési rendszer átalakításával és a központi kazán cseréjével javul a fűtésre felhasznált energiahordozó felhasználásának hatásfoka és ezáltal csökken a környezetszennyező anyagok kibocsátása is.

A két hatás együttes eredményeként több, mint 14 millió Ft éves megtakarítás várható. Mivel a projekt fenntartási ideje 5 év, ezért a teljes fenntartási időszakban a várható megtakarítás meghaladja a 73 millió Ft-ot.
A projekt végrehajtása után évente 3 941,53 GJ-lal csökken az épület fűtési energia igénye, ami 114 579 köbméter gázfelhasználás csökkentést eredményez. Ennek gazdasági hatásai mellett környezetvédelmi hatása is jelentős, hiszen évente 221,12 tonna fosszilis energiahordozóból származó üvegházhatású gázzal kevesebbel terheljük a környezetet.

Forrás: VM. Kommunikációs IrodaHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*