2018. Május 22. 23:06

Frissitve04:17:07 AM GMT


Technológiák Energiabarát építészet Energiahatékony települések európai hálózatáról tanácskoztak a zalai Nagypáliban


Energiahatékony települések európai hálózatáról tanácskoztak a zalai Nagypáliban

Energiahatékony települések európai hálózatáról tanácskoztak a zalai NagypálibanHelyi szinten széndioxid-mentességre, a megújuló energiaforrások használatára és engergetikai önellátásra törekvő települések európai hálózatának létrehozásáról tanácskoztak hétfőn a Zala megyei Nagypáliban.


A több országot átölelő program keretében az volt a célunk, hogy olyan kis vidéki falvak és városok európai hálózatát hozzuk létre, amelyek helyi szinten széndioxid-semlegesekké szeretnének válni. A 2008-ban indult programban nyolc európai ország vet részt, s a keddi aláíráskor várhatóan tíz-tíz német, spanyol, francia, görög, olasz, brit és román település csatlakozik a programhoz – jelentette ki a település polgármestere, Köcse Tibor.

A négynapos konferenciát egy hároméves pályázati program lezárásaként hívták össze a zalai településen a koordinátor szerepet betöltő miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány, Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet együttműködésével.

A programmal a tudatos gondolkodásmód, az energiahatékonyság, valamint a megújuló energiaforrások alkalmazásának minél szélesebb elterjesztését és energetikailag önellátó közösségek létrehozását tűzték ki célul a kis vidéki települések körében.

A projektben minden részvevő országot egyrészt egy helyi energetikai partner, mint koordinátor irányít, ezt a szerepet Magyarországon a miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány, Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet tölti be, és egy vagy több vezető vidéki település képvisel a projektben. Magyarországról Nagypáli és Perkupa szerepel a projektben.

Nagypáli kiemelkedő szerepet tölt be már most is a megújuló energiarendszerek elterjesztésében. A településen például bioszolár energiarendszert működtetnek az önkormányzati intézményekben, a lakosokat ingyen látják el energiafűz dugványokkal, s a konferencia helyszíne is egy olyan mintaépület, amelyet 80 százalékban megújuló energiaforrásokkal működtetnek.

Mindezen túl a teljes közvilágítást a jövő évtől egy új napelem teleppel kívánják működtetni, de tárgyalnak biogázüzem és biomasszával működtetett gázüzem építéséről is, német befektetők pedig 1-1,5 megawattos fotovoltaikus napelem telep építését tervezik a településen.

Forrás: MTIHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*