2018. Május 22. 23:01

Frissitve04:17:07 AM GMT


Technológiák Energia tárolás Magyar energiatároló eszközt tesztelnek Svájcban


Magyar energiatároló eszközt tesztelnek Svájcban

Magyar energiatároló eszközt tesztelnek Svájcban ( Kép: gettyone.com )Hazánkban gyártott energiatároló eszközzel kísérleteznek Svájcban. Az ABB fóti gyárában gyártott energiatároló állomását Zürich kanton energiaszolgáltatójával, az EKZ-val közösen tesztelik Dietikonban

A vizsgálatok célja, hogy megtudják, a Svájcban jelenleg működő legnagyobb ilyen berendezés miként hasznosítható az elektromos hálózaton – derül ki a svájci ipari vállalat közleményéből. Az egy megawatt csúcsteljesítményre méretezett egyenáramú energiatároló kereken 500 kilowattóra tárolására képes, ami nagyságrendileg egy átlagos családi házban élő család egyhavi elektromos energia igényének felel meg.

A demonstrációs berendezést az ABB szállította és gyártotta, és a társaság termékei és rendszerei közül egy speciális kétirányú inverter, a SCADA-irányítástechnikai rendszer, valamint az akkumulátorok befogadására az ABB fóti gyárában gyártott energiatároló állomás (ESM- Energy Storage Modul) kapott szerepet. A rendszertervezés a Badenben működő Energia Rendszerek Divízió (PSSS) felelőssége volt, amíg az energiatároló állomás konstrukciós, gépészeti és villamos tervezését a társaság magyarországi kompakt transzformátorállomás gyárának munkatársai végezték.

Robert Itschner, a PSSS vezetője a sajtókonferencián tartott prezentációjában ismertette, hogy manapság egyre inkább a fogyasztóktól távoli, decentralizált és ingadozó termelés okoz gondot az elosztóhálózaton. Az akkumulátoros tárolók közvetítő szerepet játszhatnak, például helyben tárolhatják a fotovoltaikus (napelemes) úton, vagy a szélerőművek által nyert elektromos energiát, és így decentralizáltan elnyelik a termelési és a fogyasztási csúcsokat. Az energiatárolók meddőkompenzációra és rendkívül gyorsan elérhető tartalékenergia forrásaként is használhatók.

A költségek egyelőre az energiahálózatban való gazdaságos használat ellen szólnak. A felhasznált lítium-ion akkumulátorok azonban, amelyek a laptopokban és a mobiltelefonokban is megtalálhatók, egyre kedvezőbb áron érhetők el. Az energiatároló állomásban tízezer ilyen cella található. Ezzel a pilotprojekttel a következő hónapokban és években azt vizsgálják, hogyan optimalizálhatók a különböző szabályozási paraméterek, és hogyan hatnak a töltési és kisütési folyamatok a gyakorlati alkalmazásra.

Forrás: Portolfio.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*