2018. Május 22. 23:17

Frissitve04:17:07 AM GMT


Technológiák Autó, közlekedés A napfénnyel hajtott űrhajó


A napfénnyel hajtott űrhajó

A napfénnyel hajtott űrhajóHárom napfénnyel hajtott űrjárműve közül jövőre lövi föl az elsőt a Carl Sagan alapította Planetary Society. A napfénnyel hajtott Lightsail-1 a tervek szerint földkörüli pályára kerül majd, s a működtetése során szerzett tapasztalatok alapján véglegesítik a másik két űrhajót, amelyek a tervek szerint akár távolabbi űrutazásokra is alkalmasak lesznek.

Az elmúlt öt esztendő mikro- és nanotechnológiai eredményeit kiaknázva szeretné megépíteni Lightsail-1 fantázianevű űrjárművét a „The Planetary Society” nevű vállalkozás. A világhírű tudós, Carl Sagan nevével fémjelzett vállalkozás tervei szerint a közelmúltban a tengerbe zuhant Solar Sail utódja három részből állna. A központi egység hordozná az irányító elektronikát és az ellenőrző műszereket, kamerákat és egyéb érzékelőket, míg a másik kettő a napfény hasznosításáról gondoskodna.

Az űrhajó négy, háromszög alakú, óriás sárkányra hajadzó vitorlával rendelkezik majd. A 32 négyzetméteres vitorlafelülettel rendelkező Lightsail-1 800 kilométer magas orbitális pályán kering majd bolygónk körül. Ebben a magasságban olyan bolygónk vonzása, amelyet a meghajtó rendszer napelemei által termelt energia felhasználásával ellensúlyozni tud az űrhajó.

A kísérlet során lehetőség nyílik a környezetbarát napmeghajtás kipróbálására, hiszen a fedélzeten elhelyezett műszerek és a földi távcsövek segítségével részletesen figyelemmel tudják kísérni a jármű energiamérlegét. A társaság reményei szerint a közönséges napfénynek a Mylarből készült vitorlákra nehezedő nyomása termeli majd azt az energiát, amely egyre gyorsabban mozgatja a LightSail-1-et, illetve egyre nagyobb energiával tölti föl a járművet.

A társaság tervei szerint az űrjármű a jövő év végén készen áll majd az indulásra. A föllövés pontos dátuma attól függ, hogy melyik hordozó eszközáll majd készen a fölbocsátás idején, a LightSail ugyanis másodlagos szállítmányként kapcsolódik majd egy átlagos műhold föllövéshez.

A tárgyalásokat már mind az orosz, mind az amerikai űrhatóságokkal megkezdték, hogy mire eljön az idő, biztosan rendelkezésre álljon a hordozó eszköz.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*