2018. Május 21. 5:27

Frissitve04:17:07 AM GMT


Technológiák Autó, közlekedés Napelem az új Trabant tetején


Napelem az új Trabant tetején

Napelem az új Trabant tetejénTizennyolc évvel az utolsó Trabant gyártását követően hétfőn bemutatták a Trabant nT elektromos meghajtású tanulmányautót. Klaus Schindeler, az új autót megálmodó német Herpa cég tulajdonosa 2012-re tervezi a gyártás beindítását.

A cégtulajdonos korábban csak játékautókat gyártott, 2006-ban azonban kitalálta, egy évre rá pedig be is mutatta a nyilvánosságnak a mostani tanulmányautó 1:10-hez méretű modelljét.

A leginkább az egykori Trabant kombit idéző karosszériát megnövelték, hogy kényelmesen elférjen benne akár öt ember is. A legjelentősebb változás azonban nem ez, hanem a járművet meghajtó erőforrás: már nem kétütemű, környezetszennyező motorról van szó, nem is egy katalizátoros benzinmotorról, hanem egy 47 kilowatt teljesítményű elektromotorról. Az energiát lítium-ion akkumulátorokban tárolja az autó, amelyet 220 volt feszültségű hálózatról nyolc, 380 voltosról pedig mindössze két óra alatt lehet föltölteni.

Egy feltöltéssel – amely mindössze egy euróba kerül – 160 kilométert képes megtenni a Trabant nT, legnagyobb sebessége pedig 130 kilométer óránként. S ami nagyon lényeges, parkoláskor az autó tetején elhelyezett majd két négyzetméteres napelem tölti az akkumulátort.

Az egykori zwickaui „papírjaguár” korszerű utódja a tervek szerint az egyedi karosszériagyártásra szakosodott IndiKar Indvidual Karosseriebau üzemében készül majd, 2012-től kezdődően. Előzetes hírek szerint a kisautó ára igencsak borsos lesz: közel ötmillió forintot kell fizetnie annak, aki élvezni akarja a környezetbarát autózás előnyeit.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*