2018. Május 22. 5:54

Frissitve04:17:07 AM GMT


Technológiák Autó, közlekedés Elkészült az első napelemes szállítóhajó


Elkészült az első napelemes szállítóhajó

Elkészült az első napelemes szállítóhajóAz M/V Auriga Leader névre keresztelt teherszállító-hajó napelemei 40kilowattóra energiát képesek termelni, s ezzel a hajó működéséhez szükséges energia tíz százalékát biztosítják. Munkába állásakor 6400 autó szállítására lesz képes a kuriózumnak mondható vízijármű.

Az ma már közismert tény, hogy olyan kisebb járművek, mint például a személyautók a közeli jövőben nem tudnak áttérni a napenergiával való működésre. Egészen más azonban a helyzet a nagyobb járművek esetében.

Erre mutat jó példát a jelenleg a kaliforniai Long Beach kikötőben horgonyzó hajó, amely 328 napelemével állítja elő az elektromos áramot. A megtermelt energiát közvetlenül a jármű meghajtó rendszeréhez juttatják el, s így részben kiváltható a környezetszennyező dízelmotorok működése. A megoldás gyökeresen új, hiszen eddig csak a kabinok energiaellátására használták a napelemekkel termelt energiát.

A Long Beach kikötő, a Toyota Motors és a tokiói NYK Line hajótársaság közös vállalkozásaként létrehozott teherszállító-hajó egyelőre csak kísérlet, de az általa szerzett tapasztalatok alapján új lendületet kaphat a napenergia fölhasználása a vízi közlekedés területén.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*