2018. Március 17. 5:18

Frissitve04:17:07 AM GMT


Technológiák Autó, közlekedés Elektromos autó a Smarttól


Elektromos autó a Smarttól

Elektromos autó a Smarttól250 elektromos kisautót dob piacra idén októberben a Smart USA, a Penske Automobil amerikai leányvállalat.

A kétszemélyes Smart 30 kilowattos farmotorral kerül a vásárlókhoz, amely hasonló képességekkel rendelkezik, mint gázos elődje, azaz 6,5 másodperc alatt gyorsul 65 km/h sebességre. A motor működéséhez szükséges energiát 16,5 kilowattórás Tesla Motor akkumulátorokban tárolják, de Mark Langenbrick ügyvezető tájékoztatása szerint 2012-re kijönnek egy nagyobb teljesítményű akkumulátorral is.

Egy feltöltéssel hozzávetőlegesen 130 kilométert képes megtenni a jármű a városban, de úgy is számolhatunk, hogy 4-5 órányit autókázhatunk vele. Egyelőre 110 voltos kivitelben gyártják majd, de hamarosan kijön a 220 voltos változata is. Az akkumulátor teljes föltöltéséhez nyolc órára van szükség, de a fejlesztők szerint a 220 voltos változat akkumulátorának 20-80 százalékos töltéséhez elegendő lesz 2,5 óra is.

Az autóhoz egyelőre az Egyesült Államok öt régiójában, kizárólag lízing útján lehet majd hozzájutni, négy éves futamidővel, havi 599 dollár ellenében. A gyár úgy számol, hogy a kínálat 80 százalékát cégek veszik igénybe, s 20 százalék marad az egyéni vásárlóknak, akik a cég honlapján regisztrálhatják igényüket.

A jármű kifejezetten csöndes, még rádió mellett is kényelmesen hallhatók az autóra tett utcai megjegyzések. Azzal is tisztában kell lenni azonban, hogy a kisautó az országúti közlekedésben kifejezetten lassú, csúcssebessége alig éri el a 100 km/h-t.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*