2018. Április 21. 13:47

Frissitve04:17:07 AM GMT


Technológiák Autó, közlekedés Több mint egy napig a levegőben a napelemes repülő


Több mint egy napig a levegőben a napelemes repülő

Több mint egy napig a levegőben a napelemes repülőÚjabb csúcsot döntött meg csütörtökön a Solar Impulse napelemek energiájával hajtott kísérleti repülőgép, amikor 26 órán keresztül a levegőben volt.

A több éve folyó kísérletek legújabb szakasza szerda reggel kezdődött, amikor Andre Borschberg 6 óra 51 perckor a levegőbe emelkedett a Solar Impulse-t vezetve. A terveknek megfelelően a napsütéses órák alatt a polimer-lítium akkumulátorokat töltötte föl a pilóta, miközben egyre magasabbra emelkedett. Miután az akkuk teljesen föltöltődtek, a tízedik óra végére a gép elérte a maximális, csaknem 8600 méteres magasságot.

A nagy magasságban Borschbergnek mindenekelőtt a hideggel kellett megküzdenie: először a vize fagyott be, majd az iPodja fagyott le. Az akkumulátorok és elektromotorok azonban jól bírták a „szélsőséges” időjárást, s egészen a másnap 9 órai leszállásig gond nélkül repült a gép.

Az éjszaka során a csökkenő energiamennyiség miatt ugyan vesztett magasságából a gép, a napkeltét követően azonban ismét erőre kaptak a motorok, s akár újra a maximális magasságra emelkedhetett volna a gép, azaz képes lett volna folyamatosan a levegőben maradni.

Bertrand Piccard a Solar Impulse atyja a sikeren föllelkesülve kijelentette, ezzel a kísérlettel bebizonyították, hogy a megújuló energia használata és az energiatakarékosság – a híresztelésekkel szemben – nem lehetnek gátjai a kényelemnek és a fejlődésnek. Az embereknek föl kell ismerni, hogy a technológiák léteznek, s azokat be kell építeni a mindennapi életbe, és így akár a gazdasági fejlődés kulcstényezői is lehetnek.


Forrás: www.solarimpulse.comHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*