2018. Május 21. 5:27

Frissitve04:17:07 AM GMT


Technológiák Autó, közlekedés Föld körüli úton a világ első napelem meghajtású hajója


Föld körüli úton a világ első napelem meghajtású hajója

Föld körüli úton a világ első napelem meghajtású hajójaA világ első napelemes hajója, a PlanetSolar Föld körüli útjára indulva hétfőn hagyta el Monte-Carlo kikötőjét – adta hírül a planetsolar.org.

A tudományos küldetésre induló hajó, közel ötvenezer kilométerre tervezett útja során a megújuló energiával kapcsolatos kutatóprogramot hajt végre.

A 31 méter hosszú, tizenöt méter széles katamarán hajótest mozgatásához szükséges energiát a mintegy 500 négyzetméternyi fedélzeten elhelyezett 825 modulban koncentrált 38 ezer fotovoltaikus napcella szolgáltatja. A 60 tonna össztömegű hajónak csaknem negyedét teszi ki a napcellák 13 tonnája.

A napelemek által termelt villamos áramot a meghajtást biztosító elektromotorokhoz vezetik, illetve akkumulátorokban tárolják a napsütésmentes időszakokra gondolva. A hajó akár három napot is képes kitartani napsütés nélkül az akkumulátoroknak köszönhetően, illetve mert a szórt napfény energiáját is képes hasznosítani.

A németországi Kielben épített vízi jármű építésik költsége meghaladta a 12,5 milli eurót.

A napmeghajtású hajó az Egyenlítő napfényben gazdag vonalán járja körül bolygónkat, az elképzelések szerint nyolc csomós, óránként mintegy 15 kilométeres átlagsebességgel.

Forrás: planetsolar.orgHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*