2018. Április 26. 17:10

Frissitve04:17:07 AM GMT


Technológiák Autó, közlekedés Használjunk autógázt, amíg beköszönt az elektromos autók kora


Használjunk autógázt, amíg beköszönt az elektromos autók kora

Használjunk autógázt, amíg beköszönt az elektromos autók koraA Prímagáz kezdeményezi a benzinüzemű autóknál környezetkímélőbb, gázzal hajtott autókra vonatkozó parkolási rendelet módosítását.

Az autógázzal működő autók parkolóházakba hajtását tiltó hazai rendelet megváltoztatását kezdeményezi a Prímagáz, mert a szabályozás elavult: a gázüzemű autók kisebb robbanásveszélyt jelentenek a benzinhajtásúaknál. Az utóbbi időszakban ugrásszerűen megemelkedett a hazai érdeklődés az autók gázüzeművé alakítására, a folyékony gázt (LPG) árusító kutak forgalma pedig az év eleje óta tíz százalékkal nőtt. A következő tíz évben, az elektromos és hibridhajtású járművek térhódításáig hazánkban is a folyékony gáz lesz a benzinüzemű motorok legelterjedtebb alternatívája.

A benzin ára rohamosan közelít a 400 forintos határhoz, ami gyakorlatilag a duplája az autógázénak, tehát a váltás még sohasem érte meg ennyire. Tőlünk nyugatra az autógáz felhasználása dinamikusan emelkedik, 2015-re tíz százalékos lesz az LPG-vel hajtott személyautók aránya − ismertette a helyzetet a legnagyobb hazai PB- és autógáz forgalmazó Prímagáz műszaki igazgatója. Kirilly Tamás elmondta, Lengyelországban évi 1,5 millió tonna autógázt használnak fel, ami hatvanszor annyi, mint a hazai 25 ezer tonnás fogyasztás. Bár ez az arány egész Európában egyedülálló, jól jelzi a fejlődés ütemét.

Az autógázzal hajtott autók messze túlteljesítik a legszigorúbb környezetvédelmi besorolásokat is. A folyékony gázzal kombinált hajtású autók széndioxid-kibocsátása 20, szénmonoxid-kibocsátása 50, szénhidrogén-kibocsátása 40-60 százalékkal alacsonyabb a csak benzinüzemhez képest, míg a szilárd-részecske kibocsátás teljesen megszűnik. Gázzal hajtva például egy húszéves, katalizátor nélküli benzines autó is gond nélkül felülteljesíti a még be sem vezetett, euro5-ös környezetvédelmi normákat.

Az autógáz útjában álló egyetlen, a műszaki haladás miatt régen elavult – Nyugat-Európában is fokozatosan megszüntetés alatt álló – korlátozás, hogy a hazai mélygarázsokban, parkolóházakban nem engedélyezik az LPG-vel működő autók behajtását. A gázos autók rendszere jobban túlbiztosított, mint a gőzként szintén robbanásveszélyes benzineseké. Mivel a gázzal működő autók száma dinamikusan nő, ennyi járművet nem lehet kitiltani. De nincs is értelme, ezért a Prímagáz kezdeményezi a jelenlegi szabályozás módosítását − közölte az igazgató.

Forrás: PrímagázHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*