2018. Március 18. 10:44

Frissitve04:17:07 AM GMT


Technológiák Autó, közlekedés Megkezdődött a napelemes autók versenye Chilében


Megkezdődött a napelemes autók versenye Chilében

Tizenöt chilei, argentin, venezuelai és indiai napelemes autó indult el csütörtökön 1300 kilométeres versenyére az Atacama-sivatagban a második Atacama Solar Challenge verseny keretében.

A november 15-19. között zajló verseny – melyet először tavaly indítottak útjára, hogy ezzel ösztönözzék az olcsó, környezetbarát járművek fejlesztését – startvonala a Humberstone Salétrom Műveknél kapott helyett, Chile fővárosától mintegy 800 kilométerre északra.

A terület – melyet UNESCO világörökségi helyszínné nyilvánítottak – valójában egy szellemváros, mely magára hagyatottan áll, mióta a sóbányászat több mint egy évtizede leállt a térségben.

A tizenöt versengő jármű – némelyiket kizárólag napenergia hajtja, míg mások napenergiával és pedállal hajtott hibridek – az első szakaszban 330 kilométeren harcol egymással.

Az idei kedvenc a La Serena Egyetem visszatérő bajnokcsapata újonnan átalakított, Intikallpa - a „napenergia” kecsua nyelvű megfelelője – névre hallgató járművével. A csapat szerint az új dizájnnal az autó csúcssebessége elérheti az óránkénti 120 kilométert.

A versenyben argentin, venezuelai és indiai egyetemek fejlesztette autók is részt vesznek. A legtöbb autó lapos, négyszögletes karosszériát kapott, melyet napelemekkel borítottak be a napenergia hasznosítására. A vezetőnek általában egy fülke ad helyet.

A versenyzők a célvonal felé közelítve az utat a rendes forgalomban részt vevő járművekkel osztják majd meg. A tavaly októberben tartott versenyen hét latin-amerikai országból 30 csapat indult. A háromnapos esemény során 1060 kilométert tettek meg.

hirado.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*