2018. Március 17. 5:12

Frissitve04:17:07 AM GMT


Technológiák Autó, közlekedés Ezen is dollármilliárdokat kaszálhat a Tesla


Ezen is dollármilliárdokat kaszálhat a Tesla

Ezen is dollármilliárdokat kaszálhat a Tesla

Februárban jelentette be a Tesla, hogy egy óriási akkumulátor-gyár építését tervezi, melynek célja a költségek leszorításán keresztül az új modellek kiszolgálása.

A gyár mérete azonban az autógyártáshoz szükségesnél jóval több akkumulátor készítését teszi lehetővé, ami a Morgan Stanley szerint további milliárdokat jelenthet a Tesla számára, melynek egyik nagy haszonélvezője a napenergia-ipar lehet.

CityIndex - Apple és Samsung részvények, arany, olaj, gabonák + 12.000 különféle termék kereskedése várja Önt. Dolgoztassa pénzét a világpiac termékeivel! >>> (x)

Februárban érkezett a hír , hogy a Tesla a világ legnagyobb lítium-ion akkumulátorgyárát tervezi építeni 4-5 milliárd dollárból. A gigagyár 2020-ra érheti el a csúcskapacitását, mely 35 gigawattóra/év kibocsátást jelent. A gyár teljes kapacitása azt fogja jelenteni, hogy az üzem több lítium-ion akkumulátor előállítására lesz képes, mint amit 2013-ban összesen gyártottak a világon.

Bár a Teslának az új modellek piacra dobása miatt szüksége is lesz az új akkumulátorkapacitásokra (2020-ra 500 ezer darab harmadik generációs Tesla gyártását tervezik) becslések szerint bőven marad még felesleges kapacitás.

Az elektromos autógyártónak azonban nem kell aggódnia a felesleges kapacitások miatt. Az akkumulátorok iránt folyamatosan növekszik a kereslet. Egy igen jövedelmező üzlet lehet, a napenergia-piac akkumulátorokkal történő kiszolgálása.

Az elmúlt évek technológiai fejlődésének és a túlkapacitások miatt egyre versenyképesebb rendszeráraknak köszönhetően rendkívüli mértékben növekszik a napenergia népszerűsége, ám ezek a rendszerek csak napközben termelik az áramot, az esti órákban a hálózatra vannak utalva a fogyasztók. A probléma azonban könnyen orvosolhatóvá válik akkumulátorok telepítésével.

A Morgan Stanley elemzője szerint a Teslának a napenergia-piac akkumulátorokkal történő kiszolgálása 2 milliárd dolláros árbevételt jelenthet. A nagyságrend érzékeltetése szempontjából érdemes megjegyezni, hogy a Tesla tavaly közel 22 500 darab autót értékesített 2 milliárd dolláros árbevétel mellett. Bár a következő években a vállalat bevételei jelentősen emelkedhetnek, azonban az akkumulátor-értékesítéseken realizálható árbevétel így is óriási összeget jelenthet. Mindez pedig újabb érv lehet azon vélemények mellett, melyek szerint a Tesla nem egy klasszikus autógyártó, sokkal inkább egy technológiai vállalat. Elon Musk a gigagyárból ráadásul duplán is profitálhat: az érdekeltségébe tartozó SolarCity az amerikai napenergia-piac egyik legnagyobb szereplője (lakossági szegmens.) A társaság által értékesített illetve lízingelt rendszerek iránti rendkívüli mértékben növekszik a kereslet. A gigagyár elkészülte tovább mérsékelheti a napenergia-rendszerek költségét, ami további keresletet jelenthet. A részvények az elmúlt másfél évben rendkívül jól teljesítettek, az árfolyam mindkét papír esetében többszörösére emelkedett.

forrás:portfolio.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*