2018. Május 21. 5:05

Frissitve04:17:07 AM GMT


Technológiák Autó, közlekedés Bemutatkozott a Toyota sorozatgyártású üzemanyagcellás autója


Bemutatkozott a Toyota sorozatgyártású üzemanyagcellás autója

2015 nyarán érkezik Európába

A Toyota bemutatta az üzemanyagcellás tanulmányautójának, az FCV-nek a sorozatgyártott változatát.

A japán gyártó hidrogén-meghajtású autója a Mirai nevet kapta. Az Avensis-szel nagyjából megegyező méretű jármű hatótávolsága több mint 480 km.

A Honda mellett a Toyota sem tétlenkedett és megalkotta az üzemanyagcellás autójának végleges változatát. A japán vállalat a modell elődjét, az FCV tanulmányt a tavalyi Tokiói Autószalonon leplezte le.

Korábban már voltak arra vonatkozó találgatások, hogy a gyártó Mirai (japánul: „jövő”) névre kereszteli a szóban forgó négykerekűt. Ezek a pletykák a mostani bemutató kapcsán beigazolódtak. Az új modellre pedig már nem kell sokat várni. A Mirait Japánban már 2015 áprilisától meg lehet majd vásárolni. Az olyan további fontos piacokon, mint az európai és az észak-amerikai a nyár folyamán válik elérhetővé az üzemanyagcellás modell. A Mirai formailag igen sokat örökölt az FCV-től. A négyajtós szedán szögletes dizájnjához illeszkednek a nagyméretű légbeömlők, illetve az egészen csíkszerű fényszórók is. A lemezek alatt pedig a japán vállalat legújabb fejlesztésű hidrogéncellás rendszere dolgozik. A konstrukció lehetővé teszi, hogy egy feltöltéssel több, mint 480 km-t megtegyen a jármű. Amennyiben pedig kifogy a hidrogénből, akkor a tankolás csak nagyjából 5 percet vesz igénybe. Emiatt jóval praktikusabb, mint az akkumulátorral hajtott elektromos autók, melyeket általában hosszú órákig kell tölteni. Az Avensis-szel méretileg nagyjából megegyező modell pontos vételára egyelőre nem derült ki, de a korábbi értesüléseink alapján arra lehet számítani, hogy a szigetországban körülbelül 7 millió jent kell majd kifizetni azoknak, akik meg akarják vásárolni. Ez napi árfolyamon átszámítva 14,75 millió forintnak felel meg

Az üzemanyagcellás járművek elterjedésének egyik akadálya, hogy a töltőállomások egyelőre meglehetősen ritkásak. Ezt javítandó például az Egyesült Államokban úgy tervezik, hogy nemsokára jelentősen bővítik a hidrogén kutak számát. Az Air Liquide-del közös projekt keretében számos új töltőállomás nyithatja meg a kapuit többek között New Yorkban, New Jerseyben és Connecticutban.

 

Forrás:a5.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*