2018. Március 18. 12:27

Frissitve04:17:07 AM GMT


Technológiák Autó, közlekedés Tesztelik a napelemes repülőgépet


Tesztelik a napelemes repülőgépet

Tesztelik a napelemes repülőgépetPénteken elkezdték a Solar Impulse HB-SIA napelemes repülőgép motorjainak tesztelését. A projekt honlapjának bejelentése szerint a svájci Bertrand Piccard májusban bemutatott szuperkönnyű kísérleti gépével szeretné bolygónkat körülrepülni, ahogy azt – éppen egy évtizede – már megtette egy non-stop hőlégballonos kirándulás során.

A Zürich melletti Dübendorf repülőterének hangárjából a napvilágra tolt repülő szerkezet tesztrepüléseire Claude Nicollier asztronauta vezetésével kerül majd sor. A szénszálas anyagból készült repülő szerkezet súlya éppen eléri egy személyautóét, miközben szárnyainak fesztávolsága egy óriásgépével vetekszik. De függőleges stabilizátora is hatalmas, hiszen a 6,4 méter magas elemet csak a hangár elhagyása után tudták fölerősíteni a gépre.

Markus Scherdel tesztpilóta kezdte a tesztelést, a négy elektromotor fokozatos elindításával és fölpörgetésével, aztán 400 fordulatos percenkénti forgási sebességgel is tesztelték a propellereket, ugyanis ekkor a fordulatra van szükség a biztonságos manőverezéshez.

A tervek szerint csak fokozatosan, eleinte csak néhány méteres magasságban próbálják ki a repülőgép irányíthatóságát, s csak később kerül sor a nagyobb magasságokra és az éjszakai repülésekre. Az óvatosság annál is inkább érhető, mert a szuperkönnyű gép maximum 15 fokos dőlést és 70 kilométeres sebességet képes elviselni szerkezeti fölépítéséből adódóan.

A cél persze nem is a mindennapi forgalomban való részvétel volt, hanem a napelemek sokirányú használhatóságára való figyelemfelhívás, hiszen a négy elektromotor meghajtásához szükséges energiát kizárólag a szárnyakon elhelyezett napelemek szolgáltatják.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*