2018. Április 21. 13:48

Frissitve04:17:07 AM GMT
Autózzunk napelemeken

Autózzunk napelemekenTeljesen új típusú napelemek gyártási terveinek kidolgozására kapott százezer dolláros támogatást az amerikai energiaügyi minisztériumtól az idahoi Solar Roadways. Elképzelésük szerint akár kamionokat is elbíró napelemekkel borítanák az autópályákat.

A közelmúltban napvilágot látott hír szerint az elképzelés megvalósításához már igen közel vannak a vállalkozás szakértői. Honlapjukon közzétett számításaik szerint csak az Egyesült Államok útjainak borítására 5 milliárd panelre lenne szükség, s azok segítségével háromszor annyi energiát lehetne termelni, mint a kontinensnyi ország teljes energiafölhasználása.

A panelek parkolókban történő alkalmazásával megoldható lenne az elektromos autók töltése és így hatókörük kibővítése. De fénykibocsátó diódák beépítésével akár világító útburkolati jeleket lehetne elhelyezni az úttestben, illetve információkat közölni a vezetőkkel: például lassításra felszólítani vagy balesetet jelezni. Jeges, havas időjárás esetén fűtőelemek alkalmazásával pedig biztonságosabbá lehet tenni a közlekedést. Egyszóval intelligens utakat lehetne a találmány megvalósításával kialakítani.

Az egyetlen probléma az elképzeléssel kapcsolatosan, hogy egyetlen 3,6×3,6 méteres panel ára az előzetes számítások szerint 6900 dollár, ami egy mérföldnyi út burkolása esetén 12 milliós anyagköltséget jelentene. A további fejlesztésektől a gyár vezetői a gyártási költségek, s így az ár drasztikus csökkenését remélik.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*