2018. Május 22. 23:25

Frissitve04:17:07 AM GMT


Technológiák Autó, közlekedés Próbaúton a napelemes repülőgép


Próbaúton a napelemes repülőgép

Próbaúton a napelemes repülőgép

A Solar Impulse nevű kísérleti napelemes repülőgép múlt csütörtökön megtette első útját. A Svájcban épített repülő szerkezet egyelőre csak a kifutópályán tett meg mintegy 2 ezer métert, de hamarosan a levegőbe is emelkedik, hogy aztán 2012-ben Bertrand Piccard körül repülhesse vele a Földet.

Csütörtökön kora délután először hajtotta saját motorja a Solar Impulse-t, amikor Markus Scherdel tesztpilóta két kilométeres guruló próba során a fedélzeti számítógépet és a hajtóművet tesztelte. A kis sebességű (5 csomó, kb. 9,2 km/h) próbaút során ezen kívül a prototípus fékezési manővereit, illetve a terhelhetőséget vizsgálták.

– A guruló tesztek során elsősorban a futómű terhelhetőségét vizsgáljuk, hiszen a földi manőverek során itt a legnagyobb a meghibásodás lehetősége. Minél gyorsabban halad a gép, annál inkább a szárnyakon van súly, ami tehermentesíti a kerekeket – fejtette ki André Borschberg a Solar Impulse társalapítója és a vállalkozás vezérigazgatója.

Egyelőre egy speciális segédjárművet használtak a tesztelés során, nehogy a futómű esetleges hibája miatt tönkre menjen az egész repülő. Miután a kora délutáni tesztek sikeresek voltak, a mérnökök úgy döntöttek, hogy a sebesség megduplázásával és immár a segédjármű nélkül folytatják a vizsgálatokat.

A néhány héten belül várható újabb próbautakon már levegőbe is emelkedik majd a Solar Impulse. Az elképzelések szerint a 35 km/h sebesség elérését követően néhány kilométeres repülés során tesztelik a szárnyak és a kormányszerkezet viselkedését terhelés során.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*