2018. Április 26. 17:16

Frissitve04:17:07 AM GMT


Technológiák Autó, közlekedés Mennyire szennyezik a levegőt az elektromos autók?


Mennyire szennyezik a levegőt az elektromos autók?

Mennyire szennyezik a levegőt az elektromos autók?Bár első pillanatra hihetetlen, de az elektromos autók is bocsátanak ki szén-dioxidot – áll a Daimler honlapján megjelent tanulmányban.

Az energetikai szakemberek által kitalált, s a honlapon kipróbálható szoftver szerint ugyan kisebb mértékben, mint a hagyományos robbanómotoros járművek, de az elektromos meghajtású gépkocsik is bocsátanak ki káros anyagokat. Igaz, nem közvetlenül, hanem az üzemanyagként használt elektromos áram előállítása során kerülnek a levegőbe üvegházhatású gázok.

Az Optiresource elnevezésű program készítői hét főbb – benzinmotor, dízelmotor, üzemanyagcella, bioüzemanyag, PB-gáz, hibrid, villanymotor – és számos alkategóriába sorolták a járműveket és azt vizsgálták, mekkora energiát használnak föl működésük során, s mennyi káros anyaggal terhelik a környezetet.

Minden kategóriában tipikus, 95 lóerős, és a legkorszerűbb motorral fölszerelt típus működését vizsgálták, s az elfogyasztott energiát számolták át benzinegyenértékre, azaz azt mutatták ki, hogy az adott típus mennyit fogyasztott volna benzinből 100 kilométerenként.

A honlapon található szoftver segítségével megnéztük, hogy az elektromos meghajtású autók akkumulátorában tárolt energia előállítása és szállítása során mennyi szén-dioxid kerül a levegőbe. Miután Európában az elektromos áram 56 százalékát fosszilis, 18 százalékát megújuló energiaforrásból nyerik, a maradék pedig atomerőművekből származik, a számítások azt mutatják, hogy az elektromos autók kilométerenként 87 gramm szén-dioxidot „bocsátanak ki.” Ez kétségtelenül alacsonyabb a dízel és benzinmeghajtású járművek 156 és 162 grammos értékénél, de azért semmi esetre sem mondható csekélynek. Ugyanakkor, ha azt nézzük, hogy ez mekkora üzemanyag-fölhasználásnak felel meg, akkor azt látjuk, hogy maga a jármű 2,1, míg az áram teljes szállítási lánca 6 liter benzint „emésztett föl”.

Forrás: DaimlerHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*